Čavle 26. lipanj 2022. K.V.

Gledatelji odlučili- najbolja je “Casabianca”

Gledatelji odlučili- najbolja je “Casabianca”
Nagradu publike odnosi Casabianca, dok je stručni žiri najboljom predstavom u proglasio “Balon”

Završen je Festival teatra Omišalj- Čavle. Već dvadeset jednu godinu Grad Grobnik i Omišalj domaćini su zajedničke kulturne manifestacije, koja u dva mala mjesta donosi poznate glumce i odlične predstave različitih žanrova.

Šest vrhunskih predstava i mnogo odličnih glumaca bilo je ove godine na programu, koji se odigravao od 17. do 24. lipnja u prostoru drevnog Kaštela Grobnik i na trgu Prikešte u Omišlju.

Festival je u Kaštelu Grobnik otvorila predstava “Moj slučaj”, glumca i redatelja Borisa Svrtana, koja govori o životu Vlade Gotovca. Dva dana kasnije posjetitelji su ovacijama ispratili “Casabiancu” tj. Irenu Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiacu. Teatar 2000 i Teatar Exit nastupili su s predstavom “Balon” u kojoj su briljirali Krešimir Mikić i Vilim Matula. 


U Omišlju su igrale predstave “Vla, Vla, Vlajland”, u produkciji Moruzgve s Ecijom Ojdanić, potom “Uvijek će nam ostati ljubav”, Teatra Rugantino, u kojoj glume Jelena Miholjević i Dražen Čuček, dok je na dan zatvaranja festivala održana komedija “Dekorater”, kazališta Lectirum, u kojoj glume Ksenija Pajić, Ines Bojanić i Goran Grgić. 

Mario i Irena srušili rekorde

Nagradu publike na kraju je osvojila “Casabianca”.  Dva se rekorda Festivala vežu za ovu predstavu. Prvi je što je na 100 ocjenjivačkih obrazaca predstava ocijenjena s prosječnom ocjenom 9,93, što je apsolutni rekord Festivala u 21 godinu postojanja, dok je drugi rekord posjećenost u Kaštelu Grada Grobnika. Kapacitet sjedećih mjesta predviđa oko 200 gledatelja dok ih je te večeri po procjeni organizatora bilo tri puta više i to već sat vremena prije početka predstave.


“Zahvaljujemo publici na nagradi, stvarno smo više nego iznenađeni da smo uz tako odlične predstave i vrhunske glumce mi osvojili publiku! I zahvaljujemo Festivalu teatra što nam je uopće dao prostora i doveo nas u konkurenciju s ozbiljnim teatrima i prvacima hrvatskog glumišta. Casabianca je stvarana bez ikakvih namjera i planova, proces nastanka predstave bio je način zabave u danima lockdowna pa mislimo da je možda upravo to razlog njena uspjeha- da je neopterećenost uspjehom proizvelo uspjeh, dok je sva iskrenost emocija ugrađenih u predstavu, bez prethodnog promišljanja kako će to publika prihvatiti ili kako će se to kome svidjeti, očito osvojila gledatelje. U predstavi gotovo da nema pokreta, sve se temelji na dijalogu dvoje glumaca i mislili smo da će biti teško zadržati pozornost publike puna dva sata, ali uspjelo nam je. Iako se publika tijekom cijele predstave smije, reakcije gledatelja nakon izvedbe pokazuju i koliko ih pojedine teme navedu na razmišljanje, koliko u njima prepoznaju sebe ili druge pa nas gotovo nakon svake izvedbe pitaju jesmo li pojedini lik gradili na temelju nekog njihovog stvarnog poznanika. I nije bilo pretjerane razlike, igramo li predstavu u Jelenju ili New Yorku, male ljudske priče su identične, poistovjećivanje publike s glavnim likovima uvijek je prisutno, i nije bilo predstave, a da nam netko na kraju nije rekao- vi ste ista moja žena, ili vi ste isti moj muž”, rekla je Irena Grdinić.


Stručni žiri najboljom predstavom u cjelini proglasio je “Balon”, u koprodukciji Tetra Exit i Teatra 2000. Najbolja ženska uloga pripala je Eciji Ojdanić za “Vla, Vla, Vlajland” dok priznanje za najbolju mušku ulogu odlazi Goranu Grgiću za predstavu “Dekorater”, u produkciji kazališta Lectirum.