Čavle 13. srpanj 2023. K.V., foto: Creative Media

Godine prolaze, sjećanja na podhumske žrtve ne jenjavaju

Godine prolaze, sjećanja na podhumske žrtve ne jenjavaju
Komemorativnim skupom na spomen području Soboli jučer je obilježena obljetnica stradanja podhumskih žrtava

Prije 81 godine,12. srpnja 1942., talijanski okupatori opljačkali su i spalili grobničko selo Podhum. Najmanje 91 osoba ubijena je tog nedjeljnog jutra. Muškarci, između 15 i 65 godina, hladnokrvno su pogubljeni, a žene, djeca i stariji odvedeni u logore. Obljetnica teškog zločina jučer je na spomen području Soboli dostojanstveno obilježena tradicionalnim komemorativnim skupom. 


“Istina o podhumskim žrtvama nešto je što svi tražimo. Želimo znati imena i broj stradalih. Želimo znati i točan broj odvedenih u logore kao i broj naknadnih žrtava. Ali istinu nećemo saznati međusobnim sukobljavanjima i podjelama. Povijesne činjenice do dan danas nisu skroz utvrđene, ne znamo hoće li se to ikada više dogoditi, ali ono što znamo i oko čega se slažemo je da su 12. srpnja 1942. godine stradali nevini ljudi, spaljeno čitavo selo i razorene brojne obitelji i njihovi životi i da se to više ne smije dogoditi”, poručila je Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle, pozvavši na zajedništvo.


Žrtvama su počast odali i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Jovanović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Tomislav Klarić, ispred Vlade RH isto je učinio general Josip Lucić, vijenac je položio i zamjenik primorsko-goranskog župana Vojko Braut, kao i načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, a žrtvama su se poklonili i gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina, branitelji i predstavnici udruga i stranaka, kao i župnici vlč. Ivan Milardović i vlč. Miroslav Pergl te riječki nadbiskup mons. Mate Uzinić. Komemorativnom je skupu prisustvovala i izaslanica generalnog konzula Republike Italije. 


Komemoraciju su pjesmom uveličali Mješoviti pjevački zbor “Castrum” te Vokalna skupina Kulturno umjetničkog društva “Zvir”.