Čavle 25. kolovoz 2015.

Vjernici proslavili sv. Bartola

Vjernici proslavili sv. Bartola
Bogat trodnevni program proslave dana sv. Bartola apostola u Cerniku završen je jučerašnjim misnim slavljem ispred župne crkve.

Svetu misu predvodio je mons. Nikica Uravić, a slavlje je uveličao “Trisagion”, međužupni zbor bakarskog dekanata.

“Grobnišćina štuje tri apostola, sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku i ovdje sv. Bartola. Oni su bili s Isusom, prenijeli su nam svoja iskustva s Isusom, što im je govorio, što je činio. Oni su osnivali prve kršćanske zajednice, svjedočili su za Isusa životom, sve do mučeničke smrti. Bartol se nije pohvalno izrazio o Isusu kad je čuo da je Nazarećanin, ali Isus ga je zavolio i uvrstio među dvanaestoricu. Za njega je rekao evo istinitog Izraelca u kojem nema prijevare. Kad su ondašnji žitelji Cernika prihvatili ovog sveca za zaštitnika nisu li uzeli u obzir tu njegovu, a onda i svoju karakteristiku. Je li ta karakteristika i danas u nama prisutna,” brojnim je okupljenim vjernicima poručio mons. Uravić.

Svoj su doprinos obilježavanju “Baroje”, odmah po završetku svete mise, dali Olga i Bojan Šober, uz pratnju Nade Matošević. 

Okupljene vjernike i svećenike na kraju je pozdravio cernički župnik mons. Petar Zeba te zahvalio mnogima koji su na razne načine pomogli proslavu “Bartoje”.
 
Uslijedio je zavjetni obilazak oltara sv. Bartola apostola, a potom i “Bartojenak”, uz bend Miroslava Mamuze.