Čavle 12. siječanj 2019.

Grobničanima najdraži zvukovi odjekuju općinom Čavle

Grobničanima najdraži zvukovi odjekuju općinom Čavle
Grobnički dondolaši rano jutros su krenuli u prvi ovogodišnji pohod. Tradicionalnim “obahajanjem” općine Čavle otvaraju ovogodišnji mesopust, na radost brojnih mještana koji ih tijekom dana čekaju uz trasu. 
 
Uspavanu maškaranu Grobnišćinu rano su jutros razbudili Grobničanima dobro poznati zvukovi. Grobnički dondolaši su, tradicionalno prve subote nakon Sveta tri kralja, rano jutros krenuli u "obahajanje" općine Čavle. 
 
Razdragani mještani dondolaše su raširenih ruku i puna srca dočekali u Bajčevom i Rakovom selu, gdje tradicionalno inicijaciju prolaze novi članovi, a potom i u Kosorcima te na Hrastenici. Tamo je najmlađem dondolašu- četverogodišnjem Roku “praću”, “žuntu” i čokoladu uručio Edo Žeželić. 
 
S Hratenice su dondolaši nastavili starom trasom: Umelice, Halovac, vrh Čavje, Cernik, Mavrinci, Cipica, Podvrh, Žeželovo selo, Žubrovo selo, Lišćevica, Krenovac, a oko 19 sati očekuje ih se ia Doma kulture, gdje će Čavjanske maškare podignuti pusta.
 
Sutra će Grobnički dondolaši, od ranih jutarnji sati, obilaziti općinu Jelenje. Subotu, 19. siječnja, Dondolaši će sudjelovati na Halubajskom karnevalu, a dan kasnije najmlađi će na Marčeljima pokazati da za budućnost straha nema. Nedjelju, 27. siječnja, Grobnički dondolaši su u Crikvenici, a 16. veljače u Đakovu. Istog dana mlade snage sudjelovat će na Dječjoj karnevalskoj povorci u Rijeci. 2. ožujka Dondolaši sudjeluju na Zvončarskoj smotri u Matuljima, a dan kasnije bit će dio Međunarodne karnevalske povorke u Rijeci. 5. ožujka na rasporedu je posljednja ovogodišnja “zvonjava”, kojom će završiti mesopusna događanja na Grobnišćini.