Čavle 25. rujan 2020.

Grobnička jesen stigla u reduciranom izdanju

Grobnička jesen stigla u reduciranom izdanju
Otvorenjem izložbi- “Žeravice” i “Artoteka Grobnik” u Kaštelu je danas svečano otvorena 28. Grobnička jesen. Tradicionalna manifestacija ove je godine, sukladno aktualnoj situaciji, osjetno reducirana. 

Galerija suvremene umjetnosti u Kaštelu Grobnik je, u sklopu izložbe “Žeravice 2020”, “ukrašena” predmetima iz povijesti i prapovijesti, koji su pronađeni na nekropoli Grobišće i drugim lokacijama.


Među zanimljivim se predmetima, koji su izloženi u suradnji s Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, ističe atraktivni mač iz legendarne bitke s Tatarima na Grobničkom polju iz 1242. godine. 

Svečano je danas otvorena i četvrta izložba u nizu predstavljanja umjetničkih djela koja stoje na raspolaganju za iznajmljivanje u za sada jedinoj posudionici umjetničkih djela u ovome dijelu Europe. 


Obje će izložbe, koje je svečano otvorila općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, biti otvorene sve do 30 listopada, a razgledati se mogu radnim danom od 12:00 do 16:00 te subotom i nedjeljom od 14:00 do 17:00. 

Otvorenjem izložbi- “Žeravice” i “Artoteka Grobnik” počela je 28. Grobnička jesen, koja će potrajati sve do 11. prosinca, ove će se godine održati u reduciranom izdanju. 


“Otvorenje Grobničkih jeseni do sada je uvijek prolazilo u drugačijoj atmosferi s puno više ljudi, djece, događanja. S obzirom na pandemiju odlučili smo se ovogodišnji program prilagodimo, s naglaskom na sigurnost i zdravlje posjetitelja”, naglasila je Silvana Demark, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.

Grobnička Katedra programe će tako provoditi uvažavajući epidemiološku situaciju, a isti će zbog specifične situacije biti najavljeni naknadno. Za sada je siguran tek manji dio programa.


“Jedino što će se definitivno provesti je proglašenje pobjednika ovogodišnjeg natječaja Darovani, koje je na rasporedu 9. listopada. U dogovoru s ravnateljima škola održat će se i tradicionalni kviz, s obzirom da su kandidati i inače odvojeni pa neće biti problema”, najavila je Vlasta Juretić, tajnica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.