Čavle 9. prosinac 2021. Vjeko Alilović

Grobnički advent u Kaštelu u čast starih Frankopana

Grobnički advent u Kaštelu u čast starih Frankopana
“Grobnički frankopanski advent” od 17. do 26. prosinca u prekrasnom prostoru frankopanskog Kaštela ponudit će originalan pristup organizaciji adventskih događanja. 

Brojna su adventska događanja koja obilježavaju prosinac, ali jedno će svakako biti jedinstveno. Danas je u Kaštelu Grada Grobnika predstavljen “Grobnički frankopanski advent”, adventsko događanje koje će održati od 17. do 26. prosinca u prekrasnom prostoru frankopanskog kaštela i koje će ponuditi originalan pristup organizaciji adventskih događanja. 

U organizaciji Općine Čavle i TZ Općine Čavle te u suradnji s Primorsko- goranskom županijom, “Grobnički frankopanski advent” će posjetiteljima ponuditi svakodnevne programe, ali i posebnu gastro ponudu- sve u duhu Frankopana te projekta “Putovima Frankopana” kojeg provodi PGŽ.


Ovo jedinstveno događanje predstavljeno je danas na press konferenciji na samoj lokaciji manifestacije, a predstavili su ga načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, direktor TZO Čavle Ivan Salamon, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu PGŽ Sonja Šišić, voditelj Multimedijalnog centra Putovima Frankopana- Kaštel Grada Grobnika Marijan Zidarić te predstavnik realizatora manifestacije, agencije Omnes, Vjekoslav Alilović.

Načelnica Općine je sa zadovoljstvom predstavila prvo izdanje ove manifestacije naglasivši kako je ideja o organizaciji adventskih događanja dugog vijeka- No, sada su se, nakon obnove kaštela i okupljanja odličnog tima, stvorili svi uvjeti za kvalitetnu organizaciju ovog jedinstvenog događanja. Kako je najavila, čeka nas bogat program za sve generacije koji će se tijekom radnih dana održavati od 16 do 22 sata, a vikendom od 11 do 22 sata.

Direktor TZO Čavle Ivan Salamon je naglasio kako će “Grobnički frankopanski advent” biti zasigurno razlogom veće posjećenosti, a samim tim i promocije kako Kaštela tako i svih sadržaja koje ovo podneblje može ponuditi, a s ponosom je naglasio kako su se u manifestaciju uključile brojne udruge, a uz njih i osnovna škola te dječji vrtić koji će u sklopu manifestacije održati i svoje tradicionalne sajmove. Uz sve navedene, na manifestaciji će se prezentirati i brojni OPG- ovi s područja općine te će advent u Kaštelu biti doista pravi lokalni proizvod namijenjen svima.

U ime PGŽ predstavnike medija je pozdravila Sonja Šišić koja je pohvalila inicijativu organizacije manifestacije s frankopanskim predznakom te samim tim naglasila i kako se ona odlično uklapa u projekt Putovima Frankopana kojim PGŽ spaja kaštele i frankopansku povijest ovog kraja.


Marijan Zidarić je predstavnicima medija otkrio dio onoga što će posjetitelji moći doživjeti na Grobničkom frankopanskom adventu uz naglasak kako će sve generacije zasigurno doći na svoje. Program je itekako bogat radionicama, glazbenim programima, gastronomskom ponudom i zabavom, pa će tako već prvog vikenda posjetitelji moći uživati družeći se s vitezom, voziti se na drvenom vrtuljku, slušati odličnu glazbu te kušati palentu i gulaš iz kotlića ili popiti frankopansko kuhano vino i kušati nešto od bogate gastro ponude kroz posebne frankopanske menije.

Vjekoslav Alilović se posebno osvrnuo na svakodnevne frankopanske radionice za djecu, pisanje pisma Djeda Mrazu po koja će doći posebna konjska zaprega čuvana frankopanskom stražom, kao i na potragu za zmajevim jajima koja će biti zabavna igra za djecu. Na sam Badnjak dijelit će se brudet i palenta, a osim posebnih photo pointa svakako će biti atraktivne i prigodne jaslice u posebnom ambijentu kaštela.

Prvo izdanje ovog jedinstvenog projekta bit će itekako bogato brojnim sadržajima te organizatori pozivaju svih da dođu već u petak 17. prosinca u 18 sati na svečano otvaranje Grobničkog frankopanskog adventa, a predstavnici medija su prvi imali priliku kušati poseban kolač Katarine Zrinske kojeg je osmislio i prezentirao Andrej Grgić, chef i vlasnik Castruma, restauranta koji za adventska događanja priprema posebnu gastro ponudu.

Načelnica Općine Čavle se posebno zahvalila i pokroviteljima koji su omogućili ostvarivanje ove lijepe i jedinstvene priče. Kako je naglasila, sinergijom svih segmenata Čavle će po prvi put s ponosom predstaviti “Grobnički frankopanski advent” te je pozvala sve ljude dobre volje na ugodno druženje u jedinstvenom ambijentu.

Detaljan program i satnicu događanja možete pogledati OVDJE