Čavle 25. studeni 2023. K.V.

Grobnički sir i palenta kompirica u fokusu stručnjaka 

Grobnički sir i palenta kompirica u fokusu stručnjaka 
Skup posvećen zaštiti grobničkog sira i palente kompirice u grobničkom Kaštelu okupio brojne stručnjake i poznavatelje Grobničanima drage tematike

Tradicionalni “Znanstveno-stručni skup Grobnišćina: tragovi, znakovi, smjerokazi”, koji je ove godine bio posvećen zaštiti grobničkoga sira i palente kompirice, danas je u grobničkom Kaštelu okupio brojne stručnjake i poznavatelje Grobničanima drage tematike. 

Sam je skup bio podijeljen u tri dijela. U prvom je o hvalevrijednoj inicijativi za zaštitu grobničkoga sira i palente kompirice kao nematerijalnoga kulturnog dobra RH govorila predsjednica grobničke Katedre. 


“Katedra je osnovana s ciljem zaštite očuvanja i promicanja kulturne materijalne i nematerijalne baštine Grobnišćine i u tom smislu je pokrenuta ova inicijativa zaštite palente i sira da se očuva naša tradicija te da se zaštite naši autohtoni proizvodi odnosno umijeće pripreme tih proizvoda. Nadamo se da ćemo, uz ovaj Znanstveni skup i suradnju svih naših udruga, organizirati događanja koja će doprinijeti da se grobnički sir i palenta kompirica uvrste u registar zaštićene nematerijalne baštine Republike Hrvatske”, kazala je Demark. 

Okupljene su na samom početku pozdravili čavjanska načelnica Ivana Polić Cvitan i predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine Silvana Demark, nakon čega su dugogodišnjim sudionicima Skupa, a povodom 30. obljetnice Katedre, dodijeljene zahvalnice.