Čavle 11. ožujak 2018.

Grobničko- creski meni oduševio posjetitelje na Platku

Grobničko- creski meni oduševio posjetitelje na Platku
Prvo izdanje “Grobničko- creskog gastro showa” jučer je, u Velikom domu na Platku, okupilo zaljubljenike u domaću kuhinju, a s Platka, zahvaljujući bogatom grobničko- creskom meniju, nitko nije otišao gladan ni žedan. 
 
Na Platku se jučer gastronomski spojilo zeleno i plavo. Prvi "Grobničko- creski gastro show" ponudio je ponešto za svačije nepce. U Velikom domu na meniju je bila: ovčja juha, njoki s gulašom od ovčetine te pašta s kušom (kaduljom) i grobničkim kravljim sirom, a degustirati se je besplatno moglo i Udič- ovčji pršut u vinu s palentom kompiricom, maslinovo ulje, salamu i paštetu od ovčetine, grobnički kravlji sir, skutu i škripavac te pesto od vlasca i prženog sezama.
 
“Odlučili smo se organizirati Grobničko- creski gastro show jer smo mi s Cresa, a ovdje smo često na Platku jer naš sin vodi Veliki dom. Hitjeli smo zapravo Grobničanima i Riječanima prezentirati Cres i tako je došlo do ove suradnje”, rekla je Nina Malatestinić iz Velikog doma Platak.
 
Osim degustacije domaće kuhinje posjetitelji su mogli i kupiti cresko- grobničke specijalitete, a organizatori su pripremili i zanimljiv prateći program. Održana je tako radionica filcanja vune Udruge Ruta Cres, a predstavile su se i Javna ustanove Priroda i Poljoprivredna zadruga Cres te "Male Gilmorice”, Svoj je doprinos dala i sveprisutna grobnička Udruga Palentar te Sirana Frankulin.
 
“Kao što kaže slogan Turističke zajednice Kvarnera- raznolikost je lijepa. Mi smo upravo to željeli pokazati na Platku, doveli smo najbolje s Cresa i Grobnika. Posjetitelji mogu uživati u gastro delicijama i ostalim sadržajima”, naglasio je Ivan Salamon, direktor TZO Čavle.
 
Prvo izdanje “Grobničko- creskog gastro showa” zajedničkim su snagama organizirali Veliki dom Platak i Poljoprivredna zadruga Cres, a uz pokroviteljstvo Primorsko- goranske županije, Općine Čavle i Grada Cresa.