Čavle 30. rujan 2017.

Hrvatska predsjednica uveličala grobničke jubileje

Hrvatska predsjednica uveličala grobničke jubileje
Jubilarna 25. “Grobnička jesen” večeras je svečano otvorena u drevnom Kaštelu Grobnik, uz prisustvo hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarović, a 25. obljetnicu obilježila je i grobnička Katedra. Tom je prilikom otvorena izložba “Devet” te su proglašeni pobjednici ovogodišnjeg natječaja “Darovani”.

Dugih četvrt stoljeća postojanja i djelovanja Katedra Čakavskoga sabora Grobnišćine večeras je obilježila u frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku, gdje je svečano otvorena jubilarna 25. “Grobnička jesen”. Svečanosti je nazočila i predsjednica RH Kolinda Grabar- Kitarović, pod čijim se visokim pokroviteljstvom manifestacija održava.
 
Čakavština ono što jesmo i što nas čini posebnima

“Svi mi koji smo ovdje odrasli znamo kakva je naša Grobnišćina kad je jesen oboji svim bojama i mirisima. Ne čudi stoga što ova manifestacija već dugi niz godina nadahnjuje i okuplja sve poštovatelje naše prelijepe čakavske riječi. Posebno mi je drago da su programi Grobničke jeseni namijenjeni i djeci i mladima, kako bi od djetinjstva spoznali bogatstvo našeg jezika i njegovih narječja kojima se s pravom ponosimo. Važno je njegovati posebnost naših narječja, ona obogaćuju hrvatski jezik i svjedoče o našem identitetu, ona su ono što jesmo, što nas čini posebnim. Mi Grobničani od vavik smo znali ki smo i ča smo. Naše smo branili, tuje poštovali. Znali smo ka nan je domovina i na nju smo vavik bili ponosni. Ponosni smo i na naši običaji, naši dragi i vredni judi, na naše mlikarice. Zbog poštovanja prema našim starima i budućnosti naše djece moramo održavati ovakve manifestacije, na ovom mjestu, na kojem naše ča najslaje zvoni”, tom je prilikom poručila hrvatska predsjednica, koja je otvorila izložbu “Devet”.
 
Šetnica “Zakon devet gradova”

Početaka i 25. godina rada, protkanih nebrojenim aktivnostima koje su uslijedile, prisjetila se Vlasta Juretić, predsjednica Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine, koja se posebno osvrnula na najzahtjevniji katedrin projekt “Zakon devet gradova”. U sklopu projekta devet umjetnika stvara kamene skulpture, za devet gradova nekadašnje Vinodolske knežije.

“Ne otvaramo slučajno 25. obljetnicu izložbom Devet, kojom predstavljamo autore koji su prihvatili sudjelovanje u stvaranju jedinstvenog hrvatskog spomenika europskoj baštini. Projekt je ušao u završnicu i nadamo se da će za Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja, biti otvorena šetnica Zakona devet gradova”, najavila je Vlasta Juretić.

U proteklih četvrt stoljeća održani su brojni znanstveno- stručni skupovi, izdane su mnoge knjige te audio i video izdanja. Katedra vrijedno surađuje s brojnim školama, organizira Europske noći muzeja, kvizove znanja za učenike, likovne kolonije i razne radionice. Provodi se i natječaj “Darovani” sa županijskim osnovnim školama, a upravo su najuspješnijim učenicima večeras uručena priznanja.

Priznanja najuspješnijima u projektu “Darovani”

Priznanja za najbolje prozne uratke dobili su: Borna Žigo, Andrija Juretić, Arian Maršanić, Kristijana Stipaničev, Mateo Barčić, Chiara Ružić, Fabijan Perušić, Emanuel Maršanić i Erin Mataija.

Nakon proznih na red su došla priznanja za likovne radove koja su osvojili: Mia Cvijić, Bartol Rak, Mateo Barčić, Ivica Mikulić, Antonio Linić, Rina Zelčić, Veronika Burić, Teo Baffo, Elena Širola, Antea Ljubas, Leon Pavlović i Nina Štiglić.

Na samo kraju uručena su i priznanja za poetske uratke, koja su dobili: Ana Prosen, Klara Stilinović Tušek, Klara Brdar, Mauro Šoić, Mihaela Ramić, Petar Štiglić, Niko Lazinica, Nina Tus, Lina Banić i Lucija Katić.

Okupljene su na samom kraju pozdravili predsjednik Općinskog vijeća Općine Čavle Norbert Mavrinac i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, koji su Katedri čestitali na 25. godina rada, a večer u grobničkom kaštelu pjesmom su uljepšali vokalna skupina Kulturno umjetničkog društva “Zvir” i Daniel Šimek.