Čavle 28. ožujak 2019.

Iduće godine energetska obnova Doma kulture Čavle

Iduće godine energetska obnova Doma kulture Čavle

Projektom vrijednim 4,5 milijuna kuna obnovit će se krov, fasada i stolarija, ugraditi toplinska izolacija na podove i stropove, a postavit će se i nova energetski učinkovita led rasvjeta.

Energetskom obnovom Doma kulture Čavle kompletno će se obnoviti krov, fasada i stolarija, ugradit će se toplinska izolacija na podove i stropove, a dosadašnja će se rasvjeta zamijeniti novom energetski učinkovitom led rasvjetom. Osim novog vizualnog identiteta čavjanskog Doma kulture tako će se dobiti i značajna energetska ušteda od čak 70%. 

“Energetska obnova je naša obaveza sukladno europskim direktivama i obavezama koje smo preuzeli Akcijskim planom energetski održivog razvitka Općine Čavle i potpisom Sporazuma gradonačelnika i načelnika. Kroz ovaj projekt informirat ćemo mještane o benefitima energetske obnove i mogućnostima financiranja iz EU fondova. Energetskom obnovom, ne samo da se smanjuju emisije ugljičnog dioksida već se povećava i ugodnost boravka i rada te se znatno se smanjuje i potrošnja energenata što u konačnici dovodi do ušteda u računima”, naglasila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 


Ugovor je potpisan, a samoj realizaciji projekta prethodit će rebalans proračuna, zatvaranje financijske konstrukcije, postupak javne nabave i ugovaranje radova. Obnova Doma kulture mogla bi početi već krajem ove godine, ali izglednije je da će to biti na proljeće sljedeće godine. 

“Ukupna vrijednost investicije je 4.5 mil kn, od čega su prihvatljivi troškovi 4,2 mil kn a odobrena su nam sredstva i visini 1.5 mil kn. Razliku od 3 milijuna kuna planiramo kandidirati na druge natječaje, poput natječaja MRRFEU za sufinanciranje EU projekata kako bi ovu veliku investiciju što lakše realizirali”, poručila je Cvitan Polić. 

Ove godine u planu je i izrada projekta unutrašnje rekonstrukcije Doma kulture, čime će se definirati njegova buduća namjena. 


“Svakako je jedna od ideja sjedište Općine opet vratiti u Dom iz praktičnih razloga, na jednom mjestu nalazile bi se sve službe od općine do pošte, banke i drugih, a za same djelatnike to bi preseljenje značilo bolje radne uvjete s većim prostorijama i više dnevnog svjetla. Projektom moramo sačuvati salu i njezinu izvrsnu akustiku dok se o budućem izgledu hola još pregovara, no želja je da sam hol ima puno veću ulogu nego što ima danas. Ova investicija započet će niz rekonstrukcija koje zgrada poput Doma zaslužuje isto kao i mještani koji su Dom volonterski gradili i oni koji danas s Domom svakodnevno žive”, poručila je općinska načelnica.  

Po završetku energetske obnove Doma kulture uslijedit će tako zamjena kotlovnice, rekonstrukcija kompletnog sustava grijanja i prelazak na energetski učinkovitiji plin.