Čavle 4. srpanj 2018.

“Igra prijestolja za djecu" snimala se na Grobniku

“Igra prijestolja za djecu" snimala se na Grobniku
Inozemna serija koju neki nazivaju i dječjom inačicom svjetski popularne “Igre prijestolja” proteklih se dana snimala na Grobnišćini. Drevni frankopanski kaštel još je jedno pretvoren u atraktivni filmski set.

Grobnišćina polako, ali sigurno nastavlja svoju filmsku avanturu. Naime, u svega nekoliko mjeseci tu su se snimale hrvatske serije “Novine” i “Doba uskoka”, a ovog tjedna u drevnom grobničkom kaštelu snima se serija ”Nasljednici noći”, koja nastaje po serijalu dječjih knjiga njemačke spisateljice Ulrike Schweikert. Prva je to ekranizacija jednog od najprodavanijih serijala knjiga u Njemačkoj.

“Serijal je velika koprodukcija između Njemačke, Norveške, Nizozemske, Hrvatske i Latvije. Priča je o sedam klanova, koji se međusobno bore u 19. stojeću i u nekom trenutku shvaćaju da će se istrijebiti i odlučuju da će iz svakog klana uzeti po dvoje djece, staviti ih na brod i poslati ih na put oko svijeta, kako bi spasili rasu. Svaki od klanova ima svoj vještinu i na neki način je to priča o Europi danas, o tome kako svi imamo neke vještine, ali smo odlučili biti sebični i ići svojim putem”, rekao je Siniša Juričić jedan od producenata serije.

Zanimljivo, brod Elizabeta, na kojem se cijela priča događa, sagrađen je u Hrvatskoj te je sačuvan i ostaje na Jadranu. Također, na serijalu, uz brojne statiste, rade i neka dobro poznata hrvatska filmska imena.

“Troje šefova odjela su Hrvati, što je sjajno, zato što na ovako velikoj europskoj seriji, koja je budžetirana na 11 milijuna eura, imamo troje Hrvata koji će odraditi svih 130 dana snimanja, to su scenograf Ivan Veljača, kostimograf Zorana Meić i Nana Bulajić kao make up artist. Od glumaca mogu spomenuti Aleksandar Cvjetkovića i Leonoru Surian, s obzirom na to da snimamo u grobničkom kraju probali smo se fokusirati na to da uzmemo ljude koji su lokalni, ima i jako puno statista”, rekao je Juričić.

Značajnu ulogu u “Nasljednicima noći” ima i stari grobnički kaštel, koji “glumi” dvorac jednog od sedam klanova.

“Iznimno nas veseli što se još jedan veliki projekt snima kod nas. Vjerujem da je to rezultat projekta Putovima Frankopana, kroz koji se za naš kaštel sve više saznaje. Vjerujemo da će u budućnosti ovakvih projekata biti sve više, što je za nas velika promocija, a tko zna, možda nam uskoro dođe i neka poznatija produkcija”, rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.

Nakon snimanja u grobničkom kaštelu, koje je završeno, ekipa još dva dana nastavlja raditi u Zagrebu, a potom seli u Latviju, gdje se snima najveći dio serijala. Snimit će se ukupno dvije sezone s po 13 dvadeset i pet minutnih epizoda, a serija bi se na malim ekranima trebala prikazivati 2019./2020.