Čavle 22. srpanj 2022. Izvor: Auro Domus

Inflacija nam je otvorila oči- ušteđevinu sad čuvamo u zlatu!

Inflacija nam je otvorila oči- ušteđevinu sad čuvamo u zlatu!
I Hrvatska i eurozona bilježe novu rekordnu stopu inflacije. Kod nas je ona već probila granicu od 10%, a idući bi nam mjesec, sa značajnim rastom cijena usluga u turističkom sektoru, mogao donijeti novi rekord i približavanje razinama od 12 posto! 

S istom količinom novca može se, dakle, kupiti sve manje. Građani koji imaju gotovinu u banci odnosno oni koji je drže kod kuće najviše su pogođeni inflacijom. Kamate na oročenu štednju u bankama su praktički nepostojeće, a uz to, na njih se plaća porez.

“Po nekoj navici novac držimo u banci. I tako već godinama, zapravo desetljećima”, započinje priču jedan bračni par s Grobnika. Suprug je neko vrijeme plovio, a nekoliko su godina živjeli i radili u Njemačkoj pa su kroz godine uspjeli skupiti nešto ušteđevine. Za hrvatske pojmove- solidan iznos. Teško zarađeni novac, sada im, međutim, vrijedi sve manje.

“Dio novca namijenili smo olakšanju budućih umirovljeničkih dana, a s dijelom smo namjeravali pomoći kćerki kako bi s obitelji mogla urediti kuću” , nastavljaju. “No, s obzirom na ovaj divlji rast inflacije, tog je novca sve manje. Točnije rečeno, za njega se može kupiti sve manje. Evo konkretnog primjera: za 100.000 kuna koje stoje na banci jer su trebale biti utrošene na uređenje kuće, moći ćemo kupiti 10.000 ili čak 12.000 kuna manju vrijednost nego prije”, zaključuju rezignirano.

“Čitajući te podatke o inflaciji, razmišljao sam o tome kako nema smisla pustiti novac da propada. Bolje je taj novac uložiti u nešto drugo, nešto što ne gubi vrijednost. Jer novac gubi vrijednost i u periodima niske inflacije, a kamoli tek uz ovakve stope! Raspitivao sam se o raznim mogućnostima ulaganja i shvatio da nam je najbolje novac prebaciti u zlatnu štednju. To jest kupiti investicijsko zlato”, objašnjava ovaj Grobničan.

Naime, podaci posljednjih godina, pa i desetljeća, govore kako upravo zlato predstavlja najbolju zaštitu imovine od pada vrijednosti protekom vremena. U posljednjih 50 godina cijena mu se povećala u prosjeku više od 8% godišnje, a s obzirom na to da se na njega ne plaća porez, kao ni kamata, trenutačno je jedan od najisplativijih načina štednje. 


Zlatne polugice odlučili su nabaviti u Auro Domusu, u poslovnici na adresi Čavja 36 zbog najpovoljnijih uvjeta i dobre korisničke podrške koju su im pružili na besplatnom broju telefona 0800/7372.

“Kad dođe vrijeme, zlato ćemo brzo moći prodati i doći do gotovine. Štednjom u zlatu spriječit ćemo obezvrjeđenje naše ušteđevine i ostat će više za umirovljeničke dane te za kćerkinu kuću”, zaključuju zadovoljno.

(PROMO)