Čavle 13. lipanj 2017.

Jedan festival, dva mjesta i šest hit predstava

Jedan festival, dva mjesta i šest hit predstava
17. Festival pučkog teatra što će se od 17. do 23. ovog mjeseca održavati u Omišlju i Čavlima donosi šest predstava. Na Čavlima će igrati “Postdiplomsko obrazovanje”, “Oćeš nećeš doktor” i “Oleanna”. 

Omišalj i Grad Grobnik kao prizorišta Festivala pučkog teatra, od 17. do 23. lipnja, slavit će pučki dramski izričaj. Naizmjence će se redati predstave na trgu Prikešte i drevnom Gradu Grobniku, odnosno Čavlima.

Posebnost Festivala  je da predstavlja plod kulturne suradnje dviju jedinica lokalne samouprave, Općine Omišalj i Općine Čavle, nekadašnjih Frankopanskih kaštela, sredina bogatih kulturnom tradicijom i narodnim stvaralaštvom.

Uz potporu Općina Omišalj i Čavle te turističkih zajednica za Festival je kroz proteklih šesnaest godina ključno bilo pokroviteljstvo Primorsko- goranske županije, ali i privrženost  publike kojoj je Festival uostalom i namijenjen. Važno je napomenuti da je ulaz na sve predstave besplatan.

Organizatori festivala, Općina Omišalj i Općina Čavle, produkciju festivala povjerili su Udruzi Livingstone i programskom voditelju Denisu Rediću koji je u posljednje dvije godine nizom referentnih predstava u Domu kulture Čavle znatno pomaknuo granice promicanja malih scena kako na Grobnišćini tako i u širem riječkom okružju.   

Što se nagrada tiče publika glasovanjem dodjeljuje Nagradu publike za najbolju predstavu, dok Savjet festivala dodjeljuje nekoliko nagrada: Nagradu za najbolju mušku ulogu, Nagradu za najbolju žensku ulogu, Nagradu za najbolje redateljsko ostvarenje i Nagradu za najbolju predstavu u cjelini.

Festival će, 17. lipnja u Gradu Grobniku, otvoriti predstava “Postdiplomsko obrazovanje” Teatra Binokular. Tri dana kasnije, 20. lipnja, u Domu kulture Čavle gostuje Teatar Kerekeš s predstavom “Oćeš nećeš doktor”, a posljednja predstava što se Grobnišćine tiče- “Oleanna” Putujućeg kazališta i scene Ribnjak, u kaštelu je na rasporedu 22. lipnja. 

Prva predstava u Omišlju na redu je 18. lipnja, kada na trgu Prikešte gostuje Zijah Sokolović s predstavom “Kobajagi donijela me roda”. 21. će Omišljani gledati Teatromanovu predstavu “Muškarci su s Marsa , žene su s Venere”, dok će festival zatvoriti ”Sladoled” Teatra Gavran.