Čavle 19. rujan 2020.

Jedrenje na Platku uvertira u još jednu Fiumanku

Jedrenje na Platku uvertira u još jednu Fiumanku

Atraktivnim jedrenjem na 1111 metara nadmorske visine kraju je priveden Festival sportske rekreacije, koji je ovog ljeta na Platak privukao brojne sudionike i posjetitelje, a ujedno je najavljena još jedna Fiumanka. 

Robert Grubiša pobjednik je 1. "Jako male Fiumanke", premijernog izdanja jedriličarske regate za jedrilice modela "Dragon" koja je održana na Platku. Regatom na jezeru najavljena i "Fiumanka 2020" koju svi s nestrpljenjem očekuju, a održat će se narednog vikenda. U jedinstvenoj regati na 1111 metara nadmorske visine Grubiša je bio najbolji zbrojivši rezultate četiri plova kojima je rukovodio sudac Dražen Zdelarec.


Tako je na Platku najavljena Fiumanka, ali i stavljena točka na Festival sportske rekreacije Platak 2020 kojeg su organizirali Savez sportske rekreacije "Sport za sve" Primorsko- goranske županije i KŠR Gorovo, a sve pod pokroviteljstvom Zajednice sportova PGŽ, Primorsko- goranske županije i Hrvatskog olimpijskog odbora te u suradnji s partnerima, Goranskim sportskim centrom i Decathlonom. Manifestacijom “Plavo- zeleni Platak Fiumanka 2020" zaključen je jedini program ovog tipa u Hrvatskoj koji je održavan kontinuirano tijekom cijelog ljeta i na Platak je privukao brojne sudionike zaljubljene u prirodu, rekreaciju i zdrav život. Ovom prigodom obilježio se i Hrvatski olimpijski dan pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora.


Današnji program započeo je planinarskim pohodom te nordijskim hodanjem, u suradnji s PD Kamenjak i KŠR Gorovo, a u koje se uključilo skoro stotinjak sudionika svih generacija, jer se aktivnost odnosila i na program "Roditelji i djeca u pokretu" te na program za umirovljenike. U 12 sati krenula je i Biciklijada BK Grobnik koja je započela krugom oko jezera te se nastavila dvjema rutama, a od 13 sati započele su i druge aktivnosti: streličarstvo (partner SK Ajkule), jahanje konja (partner Ranč Angeli Bregi), disc golf (partner DGK Eagle Rijeka), razni sportski programi u Decathlon zoni te smoothie radionica (partner Udruga Žmergo). U isto vrijeme na svoje su došli i ljubitelji kućnih ljubimaca koji su mogli prošetati pse iz azila te posjetiti štandove namijenjene upravo njima. Od 13 sati održavao se i program "Vježbajmo zajedno" koji se završio treningom s jednim od najpoznatijih hrvatskih kondicijskih trenera Mariom Mlinarićem. U to vrijeme završio je i turnir u disc golfu u kojem su slavili Marina Starčić Krvavica u ženskoj te Božidar Marić u muškoj kategoriji.


Nakon svih navedenih aktivnosti došlo je i vrijeme za Fiumanku, a sunčano no vjetrovito vrijeme pogodovalo je jedrima natjecateljskih jedrilica pa je natjecanje prvog izdanja "Jako male Fiumanke" bilo itekako zanimljivo. Brojna publika pratila je uzbudljivo natjecanje u kojem je slavio Robert Grubiša ispred Mistrala Matulje i Mira Zlatarića. Nakon ovog natjecanja uslijedila je još jedna jedriličarska poslastica jer su "kormila" malih jedrilica preuzeli pobjednici Fiumanki i sam organizator. Svi su se sjajno snašli na "malom moru", a pobjedu je odnio Tin Matulja ispred Davora Perovića, Željka Perovića i Rajka Kujundžića. Najboljima u "Jako maloj Fiumanki" te ovoj revijalnoj, priznanja su uručile Sonja Šišić, pročelnica Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko- goranske županije te Ljiljana Ivetac, uz Davora Perovića organizator Fiumanke.


Nakon proglašenja najboljih uslijedio je zabavni program uz Mind Spot kvartet čiji je nastup bio nakratko prekinut Plesom jedara, posebnom glazbeno- svjetlosnom izvedbom koja je jezeru na Platku dala jednu novu dimenziju. U hladnu subotnju večer koja se spustila na Platak stavljena je točka na ovogodišnji Festival sportske rekreacije Platak 2020, a ono što svi očekuju je naredni vikend kada će riječkim akvatorijem zaploviti jedrilice u još jednom izdanju Fiumanke, pravog jedriličarskog brenda koji je ime Rijeke upisao na regatne karte Europe. Vidimo se na "Fiumanki 2020”!