Čavle 10. ožujak 2020.

Kaštel Grobnik u znaku starih Frankopana

Kaštel Grobnik u znaku starih Frankopana

U Kaštelu Grobnik je predstavljena zanimljiva fotomonografija “Putovima Frankopana”, kao i atraktivni srednjovjekovni frankopanski kostimi.

“Prezentacijom frankopanskih kostima i Fotomonografije, koja je sjajno ispričala priču o našim kaštelima od Krka, preko Gorskog kotara do Vinodola, nastavljamo projekt Kulturno- turistička ruta Putovima Frankopana. To je naša vrijedna baština i ona treba biti u funkciji kulture ali i turizma Kvarnera", rekao je župan Zlatko Komadina na promociji održanoj u frankopanskom Kaštelu Grobnik.


Fotomonografija “Putovima Frankopana” izuzetnim fotografijama Petra Fabijana predstavlja nevjerojatnu ljepotu svih dvadeset lokacija obuhvaćenih istoimenom kulturno- turističkom rutom, istaknuo je autor uvodnih tekstova Velid Đekić. Baštinili smo uistinu vrijedno nasljeđe koje govori o jednom vremenu, ali i o nama samima.

O radu na knjizi govorio je i sam autor fotografija Petar Fabijan, a načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić istaknula je zadovoljstvo što je upravo Kaštel Grobnik, jedan od prvih frankopanskih objekata u kojem je provedena obnova, domaćin promocije. 


Branimir Radić Bilin, predsjednik Udruge Zlatni konac iz Vukovara, predstavio je srednjovjekovne kostime koje su izradili za udruge koje se bave očuvanjem frankopanske baštine- Praesidio Frangipanis- Frankopanska straža Grobnik, Zrinski- Frankopani Drivenik, Klub prijatelja Grada Trsata i Ordo Sancti Viti, a djeluju na području projektnih partnera- Općine Čavle, Vinodolske općine i TZ Grada Rijeke. U ime Udruga obratio se predsjednik Frankopanske straže Grobnik Goran Mavrinac.


Projekt Putovima Frankopana kojeg je Primorsko- goranska županija pokrenula 2005. godine objedinjuje prirodnu, kulturnu, gastronomsku i turističku ponudu Županije te ukazuje na povezanost hrvatske srednjovjekovne povijesti s europskim krugom. Vrijedan je 61 milijun kuna, a u tijeku je njegova treća faza koja je s 47,3 milijuna kuna financirana bespovratnim sredstvima iz strukturnih fondova Europske unije.


Kako bi se građane svih generacija potaknulo na obilazak rute Putovima Frankopana, izrađena je posebna aplikacija Putovima Frankopana,  izdan je vodič Prijatelj po putu, prospekti za svaki lokalitet. U školama Primorsko- goranske županije u tijeku je edukacija putem kvizova, pričaonica i radionica kako bi se s baštinom Frankopana na zabavan način, upoznala i djeca. Autor i voditelj  kvizova je poznati redatelj Mario Kovač, a pričaonice i kreativne radionice osmislila je i vodi ilustratorica i pripovjedačica, Margareta Peršić.


Za kraj spomenimo kako Općina Čavle, kao partner u projektu, dobiva opremljenu udrugu, namještaj za Okruglu dvoranu južne kule te interpretacijski centar u sjevernoj kuli u kojoj za mjesec dana počinju radovi.