Čavle 13. svibanj 2022. Izovr: Općina Čavle

Klub umirovljenika Čavle nudi razne zanimljive programe

Klub umirovljenika Čavle nudi razne zanimljive programe
Ove subote, u okviru programa “Kultura življenja- krećimo se prema zdravlju”, održat će se šetnja nazvana “Stazom prema Gradu Grobniku”

Zbog razgovora, kave i čitanja novina, razonode uz čunanje ili šetnje, druženja uz šah i tombolu, edukacije o zdravoj prehrani ili mjerenja tlaka i  šećera u krvi…. Mnogo je razloga za posjet Klubu umirovljenika Čavle. Osim mještana općine Čavle vrata ovog Kluba otvorena su svima sa područja Urbane aglomeracije Rijeka, a sudjelovanje je za građane treće životne dobi besplatno. 

Subotnja šetnja “Stazom prema Gradu Grobniku”

Ove subote, 14. svibnja, u okviru programa “Kultura življenja- krećimo se prema zdravlju”, održat će se šetnja nazvana “Stazom prema Gradu Grobniku”. Šetnja počinje u 10 sati ispred kluba u Bajcima, a ići će kroz Bajčevo selo, preko Metelci do sirane Frankulin.  Tijekom šetnje brat će se kadulja te davati savjete usmjerene na prevenciju zdravlja posebno građana treće životne dobi, ali i svih ostalih koji će se pridružiti događanju. U sirani Frankulin organizirana je degustacija njihovih poznatih zdravih domaćih mliječnih proizvoda- sira, skute i mlijeka. 


U planu je provesti i “mindfulness radionice” gdje će se sudionike učiti će kako se usredotočiti na sadašnji trenutak i u potpunosti prihvatiti iskustva bilo ona pozitivna ili negativna. Korisnici će naučiti hodati svjesno, osluškivati, mirisati, promatrati… biti sada i ovdje, a ne kako to obično činimo u mislima o prošlosti ili pak budućnosti. Radionicu će voditi psihologinja i psihoterapeutkinja Nataša Jelenić Herega. Tu je i radionica aromaterapije koja će vas upoznati s kaduljom, kako je koristiti i koju energiju kadulja nosi pod vodstvom stručnog aromaterapeuta. 

Svi koji se žele priključiti ovoj edukativnoj šetnji potrebna je samo dobra volja udobne tenisice, kapa, krema sa zaštitnim UV faktorom i boca vode za osvježenje tijekom šetnje koja će trajati do 13 sati..


Inače, Klub umirovljenika otvoren je 27. travnja ove godine i već se može pohvaliti mnogim održanim programima. Svakoga dana umirovljenici iz Čavala, ali i Urbane aglomeracije Rijeka ovdje mogu popiti kavu ili čaj, gledati televizijski program, koristiti računalo i pročitati novine. Organiziraju se mjerenja tlaka i šećera u krvi, razonoditi se svi mogu čunanjem, tombolom, šahom i pikadom.

Održana radionica “Kuhajmo zajedno zdravo”

Održavaju se i radionice o zdravoj prehrani. Tako je 9. svibnja održana radionica “Kuhajmo zajedno zdravo kroz proljetni meni” koju je održao autor brojnih kuharica i gastro projekata Damjan Miletić iz Crvenog križa Rijeka. Na meniju su bile šumske delicije: maneštra s koprivom i fažolom, rižoto sa šparogama, salata od divljeg radiča, namaz od medvjeđeg luka… Neke su delicije korisnici radionice imali prilike pripremiti sami. Osim toga, program radionice dotaknuo se i pravilnog postavljanja stola te sljubljivanju hrane i vina.

Predavanje o prevenciji bolesti srca i krvožilja 

Prošlog tjedna održano je i predavanje o prevenciji bolesti srca i krvožilja te upoznavanje s prvim znakovima moždanog ili srčanog udara te pružanju prve pomoći oboljelom. Predavanje je bilo interaktivno, a održala ga je primarijus Svjetlana Gašparović Babić iz Crvenog križa Rijeka. 


Inače u danima koji su prethodili, Klub su posjetili i predstavnici Općine Cernik na čelu s načelnikom Vitomirom Žakićem s kojom je Općina Čavle pobratimljena prije jedanaest godina i s kojom ima odličnu suradnju pa i u zajedničkim projektima promocije zdravlja.  

Korisne informacije i besplatni programi

Svakog utorka od 9 do 10 sati patronažne sestre Doma zdravlja Čavle u Klubu umirovljenika mjere krvni tlak i šećer u krvi.


U ponedjeljak 16. svibnja od 18 do 19 sati održat će se informatička radionica, četvrtak 19. svibnja od 17 do 18 besplatni pravni savjeti, u subotu 21. svibnja nova šetnja "Krećimo se prema zdravlju", a u utorak 24. svibnja od 9 do 10 sati edukativno predavanje liječnika o prevenciji padova kod starijih osoba. 

Sve informacije o programima možete naći na Facebook stranici “Klub umirovljenika Čavle”, pozivom na broj telefona voditeljice Kluba umirovljenika Čavle Tatjane Ljuštine Milaković 099-600-2715 ili e-mailom: klub-umirovljenika@cavle.hr. Klub je otvoren ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom od 13 do 20 sati, utorkom i petkom od 8 do 15 sati, a subotom od 8 do 13 sati. Adresa Kluba umirovljenika Čavle je Griža 16.