Čavle 10. studeni 2017.

Komadina i Kostelić o novim ulaganjima u Platak

Komadina i Kostelić o novim ulaganjima u Platak
Župan Zlatko Komadina sastao se jučer s državnom tajnicom za sport Janicom Kostelić na temu Platka i ulaganja u sportsku infrastrukturu u Gorskom kotaru.

Župan Komadina iznio je planove Primorsko- goranske županije vezano za razvoj Regionalnog sportsko rekreacijskog i turističkog centra Platak. Cilj projekta je izgraditi sportsko- rekreacijski i turistički centar sa sadržajima koji će omogućiti cjelogodišnje korištenje, promovirati projekt pred domaćim i inozemnim investitorima te privući potencijalne ulagače i kandidirati projekt prema EU  fondovima.

Projekt Platak odabran je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za dobivanje tehničke pomoći za pripremu projekta za financiranje iz fondova Europske unije. Za to je sklopljen ugovor, razrađen obuhvat projekta i izrađena cost-benefit analiza.

Župan je podsjetio da je u razdoblju 2013.- 2016. iz Županijskog proračuna za projekt Platka izdvojeno 26.975.000 kuna, a u 2017. planira se uložiti 4.520.000.

No, potrebna su i dodatna ulaganju u sportsku infrastrukturu. Planira se nastaviti s implementacijom dodatnih sadržaja radi omogućavanja rada RSRTC Platak tijekom cijele godine, kao što su uređenje tematskih parkova i staza i uređenje i opremanje popratnih ugostiteljskih i sportskih sadržaja (trim staze, boćalište, adrenalinski park, zip-line i drugi).

Tijekom 2017. godine DHMZ je izradio analizu klimatskih uvjeta kao jednu od podloga za razmatranje odluke o gradnji sustava za zasnježenje, sljedeće velike investicije od ukupno 20,82 milijuna kuna bez PDV-a, za zone Radeševo i Pribeniš, uključujući Baby lift, koja bi pridonijela sigurnijoj zimskoj sezoni s više "snježnih" dana.


Zbog važnosti projekta za sportsku, ali i turističku ponudu ne samo županije nego i cijele Hrvatske, s državnom tajnicom Kostelić razgovarao je o mogućnosti financijske pomoći Hrvatskog središnjeg ureda za šport.

Dogovoreno je da će se ovaj projekt uzeti u razmatranje, a kako je projekt Centra Platak prepoznat i Strategijom razvoja turizma Republike Hrvatske do 2020., župan očekuje i pomoć Ministarstva turizma. Naime, Strategija razvoja turizma predviđa da Centar Platak u konačnici postane "planinski eko resort", a tu bi kategoriju turizma na području PGŽ trebali imati Lokvarsko jezero i područje oko Čabra.

Podsjećamo, kroz realizaciju županijskog programa započela je revitalizacija cijelog područja Platka te je osim već nabrojenih izvršenih aktivnosti na obnovi, dogradnji i dopuni sadržaja i objekata javne turističke infrastrukture došlo do interesa drugih poslovnih subjekata.

Obnovljen je Veliki dom u ugostiteljskom dijelu, s planovima za daljnju obnovu kao i u zimskoj sezoni. Postavljena je rotonda- caffe bar na dnu staze Radeševo, na zadovoljstvo velikog broja posjetitelja, a ponovno radi Mali dom.

Programske aktivnosti provedene kroz višegodišnje ulaganje smjestile su Platak  na poziciju sportsko- rekreacijskog centra s nizom sadržaja koji su na raspolaganju za korisnike tijekom cijele godine.

Sve veće korištenje sadržaja i sve veća zainteresiranost velikog broja korisnika, kao i zainteresiranost za ulaganja od drugih investitora, opravdala su dosadašnje napore i ulaganja Županije u obnovu i dopunu turističkih, sportskih i rekreacijskih sadržaja, te se aktivnosti na projektu nastavljaju dalje, najavio je župan Komadina na sastanku u Hrvatskom središnjem uredu za šport.

Izvor: PGŽ