Čavle 1. srpanj 2021.

Kreće obnova Spomenika podhumskim žrtvama

Kreće obnova Spomenika podhumskim žrtvama
Na Čavlima potpisan ugovor o sanaciji Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima vrijedan nešto više od pola milijuna kuna

Ugovor o sanaciji Spomenika podhumskim žrtvama u Sobolima danas su na Čavlima potpisali načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, jelenski načelnik Robert Marčelja, primorsko- goranski župan Zlatko Komadina te predstavnici izvođača i stručnog nadzora.


“Danas je veliki dan za Općinu Čavle, napokon smo potpisali ugovor za sanaciju spomen- područja u Sobolima. Spomenik je u lošem stanju, a zahvaljujući pomoći Primorsko- goranske županije i Općine Jelenje bit će u potpunosti saniran te ćemo ga, iduće godine kada obilježavamo 80 godina od ovog strašnog zločina, imati prilike vidjeti u punom sjaju”, najavila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 


“Primorsko- goranska županija je jedna od rijetkih hrvatskih županija koja brine o žrtvama fašizma. Brinemo o obilježjima, spomenicima, žrtvi hrvatskog naroda i svih građana Hrvatske u borbi za slobodu, u Drugom svjetskom ratu i u Domovinskom ratu”, istaknuo je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina, poručivši kako generacije koje dolaze moraju brinuti o onome što je bilo prije njih.

Sanacija impresivnog spomenika uključuje odstranjivanje betona s pukotina, čišćenje armature, gletanje cijele površine, zamjenu oštećenih kamenih elemenata, kao i izradu te postavu nedostajućih kamenih elemenata na polju kosturnice. Radovi na spomen području Soboli, vrijedni 504 tisuće kuna, kreću odmah, a rok za izvođenje je 90 dana pa bi isti trebali biti završeni krajem ljeta. 


Najavljeno je danas i ovogodišnja komemoracija kojom se Grobničani, 12. srpnja, tradicionalno prisjećaju tragedije koja je potresla naš kraj te odaju počast žrtvama. Naime, tog su dana 1942. godine talijanski okupatori spalili selo Podhum i pogubili najmanje 91 osobu.