Čavle 25. svibanj 2018.

Kup Europe za boćarice u Boćarskom domu Hrastenica​

Kup Europe za boćarice u Boćarskom domu Hrastenica​
Boćarski klub Čavle Škola boćanja organizator je završnog turnira Kupa Europe za boćarice, što će se održati od 8. do 10. lipnja u Boćarskom domu Hrastenica na Čavlima. 

 
Pokrovitelj 14. izdanja Kupa Europe je predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a potporu natjecanju dali su Općina Čavle, Primorsko- goranska županija, Hrvatski boćarski savez i Boćarski savez Primorsko- goranske županije. 
 
U završnici sudjeluje osam ekipa: Bievre Isere (Francuska), Hasanaga Toki GSK (Turska), Buttrio (Italija), Krim Ljubljana (Slovenija), Altina (Srbija), CBR (Monako), Komiža i Čavle Škola boćanja (Hrvatska). 
 
“Nije prvi puta da su Čavle domaćin Kupa Europe, bili smo i 2015. godine, samo su tada u završnici igrale četiri ekipe. Sada će sve najbolje u ženskom europskom boćanju biti na Čavlima. Općini Čavle je zadovoljstvo što smo domaćini ovako jakog natjecanja, a to nam je ujedno i organizacijski izazov za iduće četiri godine. Napravili smo potrebne izmjene, uredili vanjske terene, tako da se može igrati na osam terena istovremeno”, rekla je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 
 
Prema riječima pročelnika Ureda Županije Gorana Petrca dva su razloga zašto se Primorsko- goranska županija odlučila pomoći organizaciju Kupa Europe. 
 
“Boćanje je tradicija na ovim prostorima i jedan je od sportova po kojima se prepoznaje naša županija. Drugi razlog je što je ovo ženski turnir, nekad je boćanje bio samo muški sport, no sve više su i žene uključene što je za svaku pohvalu. Želim da ovo bude veliki uspjeh za sve uključene i da pobjedi naš klub Čavle Škola boćanja”, rekao je pročelnik Petrc. 
 
Uz projekt Hrvatske juniorske boćarske lige čija se završnica igrala u Rijeci, žensko boćanje je drugi najvažniji projekt Hrvatskog boćarskog saveza ove godine. 
 
“Formiranje međunarodne ženske boćarske lige i Kup Europe za boćarice dva su najvažnija projekta kojima pokušavamo što više popularizirati ovaj sport iako je ovo područje kolijevka samog boćanja. U svakom slučaju da dobijemo i jednu novu igračicu svake godine, napravili smo veliku stvar. Boćanje je tradicionalni sport, u posljednje vrijeme je vrlo atraktivan u smislu da se sve radi da 2024. godine u Parizu na Olimpijskim igrama dobijemo i boćanje. Ovo je veliki doprinos cijeloj toj priči, a ne zaboravimo da će se ova završnica igrati na Čavlima četiri godine zaredom”, rekao je predsjednik Hrvatskog boćarskog saveza i dopredsjednik Europske boćarske federacije Tomislav Ćurko. 
 
Ovogodišnje natjecanje Kupa Europe, pored Mediteranskih igara i Svjetskog prvenstva za boćarice u Kini je jedno od najvažnijih natjecanja za boćarice u ovoj godini. 
 
“Natjecanje je počelo još 2005. godine, a Hrvatska je bila domaćin dva puta, Rijeka 2007. te 2015. Čavle. sistem natjecanja na završnom turniru promijenjen je prije dvije godine kada se povećao broj sudionica s četiri na osam. S obzirom na domaćinstvo Čavle Škole boćanja, Hrvatska ima pravo na dva predstavnika te će se natjecati i Komiža kao finalist doigravanja”, rekao je dopredsjednik Hrvatskog boćarskog saveza i član Izvršnog odbora Svjetske boćarske federacije Denis Peršić. 
 
Izuzev samog boćarskog turnira u krugu Boćarskog doma Hrastenica organizirano je humanitarno kuhanje palente kompirice i gulaša od strane Udruge Palentar i grobničkih Dondolaša za 10- godišnjeg Maura Baraka kojemu je potrebna operacija u Beču. Razni grobnički OPG-ovi će imati štandove sa svojim proizvodima, a za sigurnost će se brinuti DVD Čavle. 
 
Čavle Škola boćanja pobrinuo se i za live streaming natjecanja od otvaranja u petak 8. lipnja u 20 sati pa sve do proglašenja koje će se održati u nedjelju 10. lipnja u 16 sati. 
 
“Nadamo se da će cure koje su već skupile podosta iskustva u svim ovim godinama igranja i kroz klub i kroz reprezentaciju jer trenutno imamo sedam reprezentativki kroz seniorske i juniorske kategorije pružiti svoj maksimum i odigrati na vrhunskom nivou na ovom natjecanju. Ako to bude dovoljno pobijedit ćemo, ako ne bude stisnut ćemo ruku protivnicama i čestitati. Za mene je veliko iznenađenje ekipa iz Francuske koja je bila bolja u prvenstvu od višestrukih prvakinja Saint Vulbas. Iz Italije Buttrio dolazi sa sestrama Venturini koje su osvajačice medalja na svjetskim i europskim prvenstvima, Krim iz Ljubljane i Altina iz Srbije klubovi su za koje igraju sve reprezentativke tih zemalja, imaju također osvajačice medalja u svojim redovima. Turska ekipa sastavljena je od studentica jer je u Turskoj boćanje redovna aktivnost na fakultetima i među njima ima nositeljica odličja. Ovo natjecanje je mini europsko prvenstvo, kada bi još došla reprezentacija Kina koja je velesila u svjetskom boćanju imali bi svjetsku smotru na Čavlima. Takav je rang natjecanja koje nas čeka u Hrastenici”, rekao je trener boćarica Čavle Škole boćanja Dean Klarić. 
 
Izvor: Boćarski savez PGŽ