Čavle 26. travanj 2024. Klaudio Vrančić

Laureati: dr. Vojko Mavrinac i Slobodan Marelja Bošnjak

 Laureati: dr. Vojko Mavrinac i Slobodan Marelja Bošnjak
Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan Općine Čavle - među najavljenim kapitalnim projektima rekonstrukcija i uređenje Doma kulture 

Neobično malo prošlo je od proteklog Dana Općine Čavle, tek osam mjeseci. Naime, Općina Čavle ima više zaštitnika pa stoga svoj dan parnih godina obilježava na Filipju, a neparnih na Bartoju. Ovogodišnja svečana sjednica tako je održana večeras, uoči blagdana sv. Filipa i Jakova.


Sjednicu je otvorio i okupljene pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Norbert Mavrinac, istaknuvši dobru suradnju Vijeća i načelnice te naglasivši kako se na Čavlima značajnim projektima podiže kvaliteta života.

Na proteklo razdoblje iza čavjanske Općine osvrnula se i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, naglasivši kako su lani završeni svi tekući EU projekti, ukupno vrijedni gotovo 3 milijuna eura. 


“Uspješno smo realizirali projekt izgradnje ceste u poslovnoj zoni Soboli - naš najveći investicijski zahvat u infrastrukturu do sada, što je ključno za privlačenje novih gospodarskih subjekata. Osim toga, otvorili smo obnovljenu Galeriju u kaštelu Grobnik i nove prostore za Katedru čakavskog sabora Grobnišćine, a završili smo i projekt Nezcar, usmjeren na ekološki prihvatljivi javni prijevoz. U vrtiću Čavlić kroz projekt Rast uredilo se vanjsko igralište, soba za senzornu terapiju i proveden je niz edukacija za odgajatelje. Uz pomoć europskih novaca uredili smo i groblje u Grobniku. Završili smo i s projektom Klub umirovljenika Čavle te uz pomoć europskih sredstava značajno podigli kvalitetu života naših umirovljenika”, istaknula je Cvitan Polić.


Čavjanska načelnica iskoristila je priliku te najavila nova velika ulaganja koja su ispred Općine Čavle.

“S ponosom najavljujem nove projekte: rekonstrukciju i uređenje Doma kulture Čavle, vrijednog gotovo 2,7 milijuna eura za koji smo dobili građevinsku dozvolu, izradili izvedbeni projekt i studiju izvodljivosti, zatim projekt Aglomeracije Rijeka, koji uključuje izgradnju vodovoda i kanalizacije, ukupne vrijednosti preko 34 milijuna eura zahvaljujući kojem ćemo u većini općine imati riješeno pitanje najvažnije komunalne infrastrukture. Također, želim istaknuti završetak žičare na Radeševu, a koju je u potpunosti financirala naša Županija kojoj ovim putem zahvaljujem”, kazala je Cvitan Polić, dotaknuvši se i brojnih ulaganja u komunalnu infrastrukturu, ali i ulaganja u kulturno-povijesnu baštinu, vrtić, školu… i oni najvažnije - ljude.


U najsvečanijem trenutku večeri za izuzetno je postignuće nagrađen prim. dr. Vojko Mavrinac, za posebne zasluge u promicanju humanitarnog rada, kulture i sporta na čavjanskom području, dok je godišnju nagradu Općine Čavle dobio Slobodan Marelja Bošnjak, za izuzetna postignuća u području kulture i sporta. 

U ime pobratimljene slavonske Općine Cernik domaćinima je čestitke uputio načelnik Vitomir Žakić, Ispred županijskih načelnika i gradonačelnika isto je učinio riječki gradonačelnik Marko Filipović, a u ime Primorsko-goranske županije Čavjanima je čestitke uputio zamjenik župana Petar Mamula.


Svečanu sjednicu uveličali su uljepšali Mješoviti pjevački zbor Castrum i Vanesa Jakac te čavjanski osnovnoškolci Leon Pelčić i Erik Paravić koji je oduševio recitacijom.