Čavle 15. prosinac 2023. Klaudio Vrančić

"Mala" cesta od najvećeg značaja otvorena u Zoni Soboli

"Mala" cesta od najvećeg značaja otvorena u Zoni Soboli
Cesta koji "vodi" u gospodarski razvoj općine Čavle, vrijedna više od 1,8 milijuna eura, svečano je otvorena u Proizvodnoj zoni Soboli. 

Stvoreni su osnovni preduvjeti za dolazak novih gospodarskih subjekata na čavjansko područje, a samim time i otvaranje novih radnih mjesta. Naime, prigodnom svečanošću u hali tvrtka Audio tehnika danas je završen kapitalni općinski projekt “Izgradnja interne ceste u zoni proizvodne namjene I2 Soboli”. 


“Ova jako mala prometnica, velika za našu općinu, kapitalni je projekt Općine Čavle. Krajnji je cilj da se infrastrukturom stvore uvjeti za otvaranje novih radnih mjesta i dodatno pozicioniranje općine Čavle kao povoljnog poduzetničkog okruženja te osiguraju novi prihodi općinskom proračunu”, poručila je voditeljica projekta Dunja Zagorac Šimac, iz tvrtke Mydonia consulting d.o.o.

Uz internu prometnicu dugu jedan kilometar izgrađena je i prateća infrastruktura, koja uključuje: potporne zidove, nogostupe s ogradama, oborinsku odvodnju s upojnim bunarima, novi vodovodni ogranak s priključcima na parcele, DTK instalacije, energetski učinkovitu javnu rasvjetu te hidrantsku mrežu.     


“Ova cesta za nas je izuzetno bitna. Proces je bio jako dug i mukotrpan. Projektna dokumentacije se kroz godine nekoliko puta mijenjala i prilagođavala, imovinsko- pravni odnosi rješavali su se po onoj našoj primorskoj ‘krepat ma ne molat’, ali uspjeli smo! Napravili smo predivnu, modernu, kompletno opremljenu cestu, vrijednu kao pola našeg izvornog proračuna. Nismo odustali jer smo svjesni potencijala kako ove zone tako i cijele naše općine. Ulaganje u gospodarstvo ulaganje je u bolju budućnost”, rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, naglasivši kako je projekt realiziran zahvaljujući Urbanoj aglomeraciji Rijeka. 


Projekt vrijedan 1.864.865,74 eura financiran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj, Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., s 1.356.420,36 eura. Kroz Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU osigurano je dodatnih 399.184,04 eura, dok je 26.544.56 eura osigurala Primorsko-goranska županija.

Okupljeni je pozdravio i predstavnik izvođača - tvrtke GP Krk Sanjin Purić, a na iznimnu važnost projekta osvrnula se voditeljica Odsjeka za provedbu integriranih teritorijalnih ulaganja Grada Rijeke Ivana Soža Savić.