Čavle 28. rujan 2019.

Mali umjetnici otvorili događanjima bogatu Jesen

Mali umjetnici otvorili događanjima bogatu Jesen

Proglašenjem pobjednika Katedrina natječaja “Darovani” te otvorenjem izložbe slikara Ivana Balaževića u predivnom je frankopanskom kaštelu počela događanjima bogata Grobnička jesen.

27. Grobnička jesen, što se održava pod motom “Mladi su bašćine glasi”, započela je u atriju starog frankopanskog kaštela Grada Grobnika.

Na samom su početku okupljene pozdravile predsjednica Katedre Silvana Demark i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, dok je bogat program Grobničke jeseni najavila voditeljica Katedrinih programskih djelatnosti Vlasta Juretić.


U velikom finalu natječaja “Darovani”, što ga organizira Katedre Čakavskoga sabora Grobnišćine u suradnji s brojnim osnovnim školama, proglašeni su najuspješniji mladi umjetnici, iz našeg kraja. 

Najteži zadatak imalo je povjerenstvo koje je moralo izabrati i nagraditi autore najboljih proznih, poetskih i likovnih radova, a zahvalnice su uručene i brojnim mentorima, koji su predano radili s osnovnoškolcima. 


Nakon proglašenja najuspješnijih u Galeriji suvremene umjetnosti svečano je otvorena atraktivna izložba slikara Ivana Balaževića, na koju je stručni osvrt dao povjesničar umjetnosti Berislav Valušek. 

Svečano otvorenje Grobničke jeseni svojim su nastupom uveličali Vokalna skupina KUD- a Zvir te Dubravka Veljačić na violini.


Počeo je tako bogat program Jeseni koja se proteže sve do 14. prosinca, kada će manifestacija završiti uz jedini isključivo čakavski festival zabavne glazbe u Hrvatskoj- “Grobničku skalu”. 

Za kraj spomenimo i da će se sutra, 29. rujna, s početkom u 14 sati, u Domu kulture Čavle održati audicija za izvođače na idućoj festivalskoj večeri “Skale”.