Čavle 26. veljača 2022. Klaudio Vrančić

Maškare i Dondolaši u Kaštelu “svezali” Grobnički fijok

Maškare i Dondolaši u Kaštelu “svezali” Grobnički fijok
Mesopusna kumpanija Grada Grobnika i Grobnički dondolaši, u sklopu novog maškaranog događanja- “Grobnički fijok”, danas su podigli temperaturu u hladnom Gradu Grobniku. 

Jaka bura i snijeg u Gradu Grobniku su se danas “suprotstavili” Dondolašima, koji su uz pomoć Mesopusne kumpanije Grada Grobnika tjerali zimu. Dvije udruge koje su pravi “ukras” općine Čavle- “Grobničkli fijok” u sklopu istoimene su manifestacije zagrijale Grajane.


Nakon okupljanja kod joga maškare i Dondolaši prošetali su Gradom Grobnikom sve do drevnog frankopanskog Kaštela. U atriju su Dondolaši zatvorili posljednje današnje kolo, dok je oko njih kružila rasplesana Kumpanija, u kojoj je bila i općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 


Među gostima su se u Kaštelu našli stari i novi meštar Riječkog karnevala- Toni i Sandi, kao i aktualna kraljica Dora Pilepić te čitav niz grobničkih kraljica. Svoj su obol novom maškaranom događanju na Grobnišćini dali i vrijedni članovi udruge Palentar, koji su za sudionike pripremili pravu maškaranu okrjepu. 


Tom je prilikom predstavljen i novi suvenir- “Grobnički fijok”, ukras za kosu s motivima Grobničkih dondolaša i Mesopusne kumpanije Grada Grobnika. 

“Grobnički fijok” organizirala je Mesopusna kumpanija Grada Grobnika, na inicijativu Vjeke Alilovića, a uz pomoć Grobničkih dondolaša, Općine Čavle, Turističke zajednice Općine Čavle i udruge Palentar. 


Mesopusna događanja u Gradu Grobniku nastavit će se već u utorak, kad će Kumpanija još jednom obići svoj kraj kao što to čini već više od pola stoljeća, a dan kasnije na Pepelnicu Grajani će suditi pustu.