Čavle 27. ožujak 2015.

Međunarodni streljački centar Grobnik

Međunarodni streljački centar Grobnik
Vojna streljana Kovačevo uskoro bi mogla postati Međunarodni streljački centar Grobnik. Jedinstveni streljački centar na području Europske unije objedinit će sve streljačke, streličarske i lovačke discipline. Na Grobniku će tako na svoje doći svi kojima su puška ili pištolj omiljeni rekviziti, bilo da se radi o sportašima, amaterima ili lovcima, a svoje će sate na raspolaganju i dalje imati vojska i policija.

Prenamjena vojnog strelišta Kovačevo i izgradnja Međunarodnog streljačkog centra Grobnik, kao dijela sportsko- turističke infrastrukture Županije i Hrvatske, jedan je od značajnijih razvojnih projekata Primorsko-goranske županije. 

Centar, koji će cjelogodišnjim poslovanjem obogatiti turističku ponudu Kvarnera i Gorskog kotara, bit će multifunkcionalan. Predviđeni su razni sportsko- rekreacijski sadržaji (sportska dvorana, poligoni za hodanje, nordijsko hodanje, trčanje, orijentacijsko trčanje, planinarenje, slobodno penjanje, vožnju biciklom, tereni za kuglanje, squash, paintball, badminton, trim staze…), fitness i wellness centar kineziološka dijagnostika, ugostiteljski sadržaji i smještajni kapaciteti. 

Sadržaji bi se povezali sa širom sportsko- turističkom zonom Grobnik, odnosno automotodromom, aerodromom i regionalnim sportskim centrom Platak.

Do sada je izrađeno idejno streljačko- tehničko rješenje i prostorno- programska idejna studija, čime je definirana osnovna koncepcija MSC Grobnik, koja podrazumijeva streljane za gađanje do 2000m, 300m, 50m, 25m i 10m (za velikokalibarsko oružje, malokalibarsko oružje, zračnu pušku i pištolj), za lovačke discipline trap- skeet, lovački parkur (8 streljana), streljana za „crni barut“, poligon za situacijsko gađanje (IPSC) te streljana za streličarske discipline (luk i strijela, samostrijel). 

Izrađene su idejne studije i elaborati dodatnih sadržaja te se takvim pristupom osigurava održivost projekta, a ujedno stvaraju uvjeti za kandidiranje projekta na natječaje za financiranje iz EU fondova. U tijeku su intenzivne aktivnosti u izradi i pristupanju realizaciji projekta. 
 
MSC Grobnik na Čavlima predstavljen nadležnim ministarstvima

Razvoj projekta uvelike ovisi o uređenju imovinsko- pravnih odnosa, odnosno prijenosu vlasništva nekretnina s Republike Hrvatske na Primorsko- goransku županiju, o čemu ovisi i apliciranje za sredstva iz europskih fondova.

“Bez suglasnosti MORH-a ne možemo to zemljište prenamijeniti kako bi mogli krenuti u izradu glavnog projekta,” naglasio je primorsko- goranski župan Zlatko Komadina danas na Čavlima, gdje je projekt Međunarodnog streljačkog centra Grobnik predstavljen nadležnim ministarstvima.

“Ministarstvo obrane imat će potpuno razumijevanje za potrebe Općine Čavle i Primorsko- goranske županije. Mislim da je to jedan dobar primjer da se vojni prostor može koristiti za potrebe oružanih snaga, ali i za potrebe razvoja turizma, općine i županije. Mi ćemo projekt poduprijeti, a ostalo je na Županiji i Općini. Takvog centra nema u regiji, a vojska će njime dobiti jedan viši standard,” poručio je ministar obrane Ante Kotromanović.

Primorsko- goranska županija uputila je prijavu Ministarstvu turizma za odabir projekata i dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa „Fond za razvoj turizma“ te je projekt MSC Grobnik ušao u uži izbor za dodjelu sredstava iz predmetnog Javnog poziva.

“Ovo je projekt koji ima veliki turistički potencijal u sportskom dijelu, koji se i definira u strategiji razvoja hrvatskog turizma do 2020. godine. Osim sportskog dijela tu je zdravstveni dio, ali i dodatna hotelska i ugostiteljska ponuda, koje definitivno mogu stvoriti nove motive za dolazak u Hrvatsku,” rekao je zamjenik ministra turizma Daglas Koraca.

“Zahvaljujem svima što su došli podržati projekt Međunarodnog streljačkog centra Grobnik, koji ima perspektivu, ali čeka nas još puno posla. Prvi korak je izmjena prostornog plana,” zaključio je Željko Lambaša, načelnik Općine Čavle.