Čavle 4. siječanj 2022. Klaudio Vrančić

Mesopusna događanja na Grobnišćini kreću ove subote

Mesopusna događanja na Grobnišćini kreću ove subote
Maškaranih događanja, ako to epidemiološke mjere dopuste, ovog mesopusta u općini Čavle neće nedostajati, najavljeno je na današnjoj konferenciji za medije. 

Grobnički dondolaši na Sveta tri kralja u 17 sati tradicionalno će podići veliko zvono na Cipici i time označiti početak maškaranih događanja na Grobnišćini, a najaviti svakako treba i zanimljivi novitet. Naime, istog će dana, u 15 sati, na Čavlima biti svečano otkrivena atraktivna silueta grobničkog dondolaša. 


“U subotu slijedi naše tradicionalno obahajanje općine Čavle. Krećemo u 8 ujutro redovnom rutom, obilazimo čavjanska naselja i oko 19 sati se vraćamo na Čavle, nakon čega će Čavjanske maškare podignuti pusta i pročitati optužnicu”, najavio je Alen Haramija, predsjednik udruge Grobnički dondolaši. 
 

“Nakon toga, 29. siječnja ili 5. veljače, ovisno o vremenu organiziramo 8. Grobnički maškarani rally u suradnji s Automotodromom Grobnik. 12. veljače smo prvi puta pozvani na Pusnu paradu u Prezidu, a 27. veljače, ako to mjere dopuste, trebao bi se održati jubilarni 40. Riječki karneval”, istaknuo Goran Mavrinac, predsjednik Čavjanskih maškara.

“U organizaciji Turističke zajednice Općine Čavle, ako to bude moguće, 5. veljače u planu je i održavanje Maškaranog Platka“, najavio je Ivan Salamon, direktor Turističke zajednice Općine Čavle.


Maškarana događanja na Čavlima će potrajati sve do 1. ožujka, kada će Grobnički dondolaši zatvoriti mesopust, a Čavjanske maškare spaliti krivca za sve lanjske nedaće. 

Riječki karneval bez Mesopusne kumpanije Grada Grobnika

“Naši su običaji u Gradu Grobniku malo drugačiji, malo stariji. Otvaramo na Antonju, obilaskom Grada Grobnika. Na Riječkom karnevalu sudjelujemo od 88. godine i jedna smo od najstarijih skupina. No, nažalost, ako se ove godine i održi, bit će bez nas. Pripreme za tako nešto su duge, a nije vrijeme za okupljanja. Zdravlje naših članova je najvažnije, a bolje je ne ići nego se predstaviti na loš način”, poručio je voditelj Mesopusne kumpanije Grada Grobnika Slobodan Boban Marelja, najavivši manja maškarana događanja u mjestu te jedinstveno suđenje i paljenje pusta na čistu srijedu.