Čavle 25. listopad 2018.

Mladi čuvari baštine raspjevali Grobnišćinu

Mladi čuvari baštine raspjevali Grobnišćinu
Učenici županijskih osnovnih škola na Čavlima su se predstavili pjesmom, plesom te likovnim i literarnim radovima. Tradicionalna priredba “Mladi su bašćine glasi” održana je u sklopu 26. Grobničke jeseni.
 
Pjesmom i plesom učenici sedam županijskih osnovnih škola predstavili su se okupljenima u Domu kulture na Čavlima. U priredbi simboličnog naziva- “Mladi su bašćine glasi”, što se održava u sklopu 26. “Grobničke jeseni”, sudjelovali su učenici: OŠ Čavle, OŠ Ivana Mažuranića- Novi Vinodolski, OŠ Kostrena, OŠ Hreljin, OŠ Sveti Matej- Viškovo, OŠ Jelenje- Dražice i OŠ Kraljevica. 

Njegovanje ponosa i ljubavi
 
“Program smo počeli s Osnovnom školom Čavle i Osnovnom školom Jelenje- Dražice i kroz godine ga proširili na škole riječkog prstena, koje njeguju čakavski izričaj. Cilj projekta je njegovanje ponosa, ljubavi i pozitivnih stavova kod učenika prema običajima, tradiciji i jeziku svog kraja, kako bi se prenosili s generacije na generaciju”, naglasila je Tanja Stanković, ravnateljica Osnovne škole Čavle, naglasivši kako je cilj omasoviti program. 
 
Sudionike su u Domu kulture na Čavlima pozdravili Norbert Mavrinac, dopredsjednik Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine te općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.
 
Darovani u Novom Vinodolskom
 
Uoči i nakon priredbe okupljeni su mogli razgledati izložbu učeničkih literarnih i likovnih radova, nastalih u sklopu natječaja “Darovani”. Spomenuti svakako treba da je ove godine za pobjednike spomenutog natječaja i njihove mentore organiziran edukativni izlet u Novi vinodolski.