Čavle 7. ožujak 2023. Izvor: Mydonia consulting

Mobilni timovi brinu za one kojima je pomoć najpotrebnija

Mobilni timovi brinu za one kojima je pomoć najpotrebnija
Projekt “Rijeka zajedništva- širenje izvaninstitucionalnih usluga na području aglomeracije Rijeka’” ulazi u završnu godinu provedbe

Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka već više od godinu dana provodi projekt čiji je cilj unaprijediti pružanje socijalne usluge pomoći u kući te pokrenuti pružanje usluge psihosocijalne podrške za ranjive skupine, posebice starije osobe koji se nalaze u zdravstvenim ili socijalnim poteškoćama. 

Uz pomoć EU sredstava, oformljena su dva mobilna tima koji svakodnevno dostavljaju topli obrok korisnicima, pružaju psihosocijalnu pomoć, educiraju korisnike o raznim preventivnim zdravstvenim temama te po potrebi korisnicima dostavljaju namirnice, higijenske i ostale potrepštine, odvoze ih k liječniku i sl.

“S velikom se pažnjom postupa prema starijima, možemo vidjeti da se u zadnjih nekoliko godina povećao broj samačkih kućanstva, životni vijek se produljuje, pandemija koronavirusa je ostavila teške tragove na starije osobe u smislu izoliranosti i socijalne isključenosti starijih i nemoćnih te ovakav vid pomoći predstavlja kontinuiranu potrebu; da se korisnici uz otežanu financijsku situaciju i zdravstvene probleme mogu osloniti na osobe koje ima olakšavaju određene životne potrebe, i to besplatno”, rekla je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Rijeka Petra Šuljić.


Zadovoljstvo do sada učinjenim, u sklopu projekta “Rijeka zajedništva”, ne skrivaju niti krajnji korisnici. 

“Ja sam zadovoljna s projektom. Meni je ovo super. Zadovoljna sam sa svime, najviše sa psihologinjom. Svaki razgovor puno znači. Svaka čast onome tko je ovo izmislio”, rekla je Gordana

“Ovo je divan projekt i sretna sam što sam u njega uključena. Lijepo mi je razgovarati s nekim tko me razumije i vrijeme mi puno brže prođe”, ističe Rozika

“A to je divno da postoji uopće taj projekt. Toliko godina imam, toliko svega, a nitko me nikad nije posjetio i da ne postoji projekt nitko ne bi znao za mene. Zadovoljna sam sa psihologinjom, mnogo mi to znači što mi dolazi, a rezultat će valjda doći, ali uskočili ste mi kad je najpotrebnije bilo”, zaključuje Nedjeljka. 

Cilj je da se i dalje nastave sufinancirati i podupirati ovakve aktivnosti. U projekt je uključeno 100 korisnika kojima je pružena neka od navedenih oblika pomoći. GDCK Rijeka kroz svoje redovne aktivnosti i programe rade na socijalnoj integraciji starijih osoba i ranjivih skupina gradeći uzajamne socijalne odnose i pripadnost široj zajednici. 

Nositelj projekta- Hrvatski crveni križ Gradsko društvo Crvenog križa Rijeka i partner na projektu Općina Čavle te voditelj projekta Mydonia consulting d.o.o. zadovoljni su dosadašnjim napretkom projekta te suradnjom s korisnicima.