Čavle 29. listopad 2022. Miroslav Krpan 

Na Automotodromu Grobnik odlučivat će nijanse

Na Automotodromu Grobnik odlučivat će nijanse
Prvog dana sadržajnog automobilističkog vikenda na grobničkoj stazi rezultatski u slobodnim treninzima Nascar serije dominirali favoriti za završna postolja

Sunčani dan kao da je sredina ljeta, a ono kraj listopada, doprinos je izvrsnom ozračju ovog vikenda nad Automotodromom Grobnik  koji je domaćin jedne od najznačajnijih automobilističkih manifestacija, treću godinu za redom, ugostivši 53 sudionika završnice ovogodišnje “Nascar Whelen Euro Series”, razvrstanih u dvije statusne skupine “Pro” i “2” (“amateri”). Njima su se, na spektaklu imenom “Fracasso Nascar GP Croatia”, u organizaciji ASK Kastavac i Automotodrom Grobnik d.o.o., pridružili i vozači hrvatskog prvenstva na kružnim stazama, njih gotovo 40 kojima su ovog vikenda na rasporedu također odlučujuće utrke sezone.

Grobnička staza nikad nije izgledala bolje, pripremljena na najbolji mogući sigurnosni aspekt kako to zahtijevaju visoka pravila Nascar serije na europskom tlu, a na pripremi se staze posljednjih tjedana radilo u svakom slobodnom trenutku, dobrim dijelom i noću, obzirom da su dnevni sati odavno rezervirani za treninge motorista i automobilista iz cijele Europe.


Specifičan zvuk motora Nascar automobila jednostavno mami, ono kada se ježite dok ih gledate, dok prije zajedničkog starta u bodovnim utrkama pokušavaju do najboljih vremena. A bili su ovo tek slobodni treninzi. U skupini EuroNascar PRO u prvom je 30-minutnom treningu čak osam vozača bilo unutar jedne sekunde, a u drugom, s boljim i bržim vremenima, krug se suzio na petoricu. Najbrži krug vremenom 1:28,818 minut ostvario je Talijan Gianmarco Ercoli (Caal Racing Team Italija, Chevrolet Camaro), koji je na Grobnik stigao kao drugoplasirani sa samo šest bodova zaostatka iza lidera Izraelca Alona Daya (Chevrolet Camaro) iz belgijskog PK Carsport Teama. On je pak imao tek peto vrijeme slobodnih treninga 1:29,743 minute, ali unutar one jedne sekunde. Između njih su Nizozemac Sebastien Bleekemolen i Talijan Vittorio Ghirelli, obojica za upravljačima Ford Mustanga, te Francuz Patrick Lemarie (EuroNascar FJ). Subotnje i nedjeljne utrke donose dvostruke bodove, a četvrti, rekordni naslov najboljeg Euro Nascar serije lovi Alon Day koji je prije dvije godine na Grobniku slavio pobjedonosne trenutke.


U skupini EuroNascar 2 najbrže je vozio Cipranin Vladimiros Tziortzis (EuroNascar FJ) s vremenom 1:28,831 minut. Tek 533 tisućinke sekunde u najbržem je krugu bio sporiji Talijan Alberto “Naska” Fontana (Chevrolet Camaro) iz Caal Racing teama, koji trenutno “sjedi” na vrhu ljestvice ove skupine. Među 28 sudionika skupine “2” amatera je i jedan vozač s hrvatskom licencom, Autokluba Buzet Autosport, srpski automobilist Zoran Kastratović koji vozi Ford Mustang iz talijanskog Not only Motorsport teama. Vozio je 1:35,504 minuta, što je bilo 25.vrijeme ukupno. No, to je tek početak, obzirom na iskustvo i dosadašnju automobilističku karijeru.


Cjelodnevni treninzi protekli su gotovo besprijekorno, uz tek nekoliko ulijetanja u šljunak na izlijetnim zonama grobničke staze.

Subota je dan kvalifikacijskih treninga za prve poslijepodnevne utrke. Prvi na stazu, već u 8,30 izlaze sudionici “slabijih” divizija hrvatskog prvenstva, a potom i oni jačih. Za startne pozicije EuroNascar PRO izlazi se na stazu u 10,30 sati, a EuroNascar 2 u 11,10 sati. Prva PRO utrka je u 13,30, slijedi PH divizija do 1.600 ccm u 14,35 sati, a sat kasnije i divizije preko 1.600 ccm. Skupina EuroNascar 2 zaključuje program drugog dana startom u 16,30 sati.