Čavle 7. svibanj 2016.

Na Grobniku “nestalo” 400 boca vina

Na Grobniku “nestalo” 400 boca vina
Svega nekoliko desetaka boca ostalo je netaknuto nakon večerašnjeg zatvaranja grobničkog kaštela. Epilog je to 9. izložbe i degustacije vina, koja je okupila četrdesetak vinara i više od stotinu vrsti vina.

Nekoliko je stotina posjetitelja, tijekom “Dana vina” doslovno ispraznilo grobnički kaštel. Dragocjene tekućine ponestalo je u Konobi muškata, baš kao i u konobi po starinski, u kojoj su točena rinfuzo vina. Za ovogodišnju izložbu i degustaciju vina četrdesetak je hrvatskih vinara pripremilo više od 100 vrsti vina, odnosno između 400 i 500 boca, od čega ih je netaknuto ostalo svega nekoliko desetaka. 

Lijep dan, jedinstveni ambijent najzapadnijeg Frankopanskog kaštela i cijena od svega 35 kuna, za što su posjetitelji u prigodnoj vrećici dobili suvenir čašu s kojom su mogli obilaziti konobe i uživati u degustaciji najboljih hrvatskih vina, ponovno su se pokazali kao dobitna formula.

Manifestaciju je pratio i bogat program. U atriju kaštela Udruga Topiari je izložila svoje eksponate, pjesmom i plesom predstavili su se članovi KUD-a Zvir iz Jelenja, a kao i uvijek nezapaženo nije mogao proći nastup mićih Grobničkih dondolaša. Izdvojiti treba i nastup Plesnog centra Sirius u Sokolani, kao i prezentaciju gađanja lukom i strijelom u dvorištu kaštela te predavanje Udruge Smilje u okrugloj dvorani.

Najbolja hrvatska vina od Pelješca do Iloka sjajno su se stopila s grobničkim specijalitetima. Onaj najpoznatiji, palentu kompiricu, skuhali su organizatori- Udruga Palentar. Osim palente gosti su mogli uživati i u grobničkom siru i domaćem medu te pripravcima od samoniklog bilja, Udruge Vidov san. Spomenimo i dobro poznate mesne poslastice koje su donijeli gosti iz Slavonije. 

U okrugloj dvorani organizatori su izložili figurice zvončara i tradicijskih maski Europe te figurice mlikarica, a svoje su mjesto dobili i povijesne zastave i grbovi. Za razgledavanje su otvorene bile i Etnološka zbirka te Galerija moderne umjetnosti.