Čavle 27. kolovoz 2023. Klaudio Vrančić

Na sretnom 13. Bartojskom kotliću kuhalo se čak 28 ekipa

Na sretnom 13. Bartojskom kotliću kuhalo se čak 28 ekipa
13. izdanje tradicionalnog Bartojskog kotlića na Čavlima je okupilo čak 28 ekipa. Najbolji gulaš skuhala je ekipa Puhi, drugo mjesto osvojio je BIŽ, a treće Palentar.

Pomalo nevjerojatno zvuči podatak o gotovo 200 sudionika, raspoređenih u rekordnih 28 ekipa, koliko ih se je natjecalo za prestižnu titulu pobjednika sretnog 13. izdanja popularnog “Bartojskog kotlića”. A da stvar bude bolja, zainteresiranih za sudjelovanje bilo je skoro pa još toliko. 


“Bartojski kotlić je postao jedna lijepa tradicija. Interes je svake godine sve veći. Raduje nas što se stalnim ekipama, koje su tu od prve godine, priključuju nove iz svih krajeva Primorsko- goranske županije, a posebno veseli što imamo sve više cura”, naglasila je Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle.


Po onoj staroj “klin se klinom izbija” na velikim su vrućinama natjecatelji u popodnevnim satima zapalili kotliće i dodatno podigli živu na termometru. Kuhali su i usput se "skuhali". No, visoke su temperature na Dolnjoj cesti jučer malo kome smetale. 


Organizatori, Turistička zajednica općine Čavle i Buffet Pomorac, su za sudionike osigurali meso, crno vino, kapulu i ulje, a na kuharima je bilo da donesu začine i pokažu svoje kulinarsko umijeće. Zbog velikog broja ekipa kuhalo se je u tri skupine. 


O pobjedniku je odlučivao tročlani žiri, kojeg su sačinjavali: Željka Frlan, Olivera Starčević i Jerko Kovačić. Po mišljenju struke najbolji gulaš od divljači skuhala je ekipa Puhi. drugo mjesto osvojio je BIŽ, a treće Udruga Palentar, čiji su vrijedni članovi za okupljene skuhali i palentu kompiricu. 


Vrijedne nagrade za najuspješnije osigurala je Limarija Sebastijan, a organizatorima je u pomoć priskočila i DI Klana.