Čavle 16. svibanj 2019.

Nakon sustava zasnježenja Platak dobiva novu žičaru

Nakon sustava zasnježenja Platak dobiva novu žičaru

Izgradnja akumulacijskog jezera i sustava zasnježenja, koji će osigurati pedesetak dana skijaške sezone, teče po planu, a Platak bi u budućnosti trebao dobiti i novu žičaru. 

Sportsko rekreacijski i turistički centar Platak po visini dosadašnjih, ali i budućih ulaganja predstavlja generacijski projekt na korist građana naše Županije ali i okruženja, rekao je župan Zlatko Komadina, koji je danas sa suradnicima i načelnicom Općine Čavle Ivanom Cvitan Polić obišao radove na izgradnji sustava za zasnježenje te dodao kako nije bilo realno očekivati da bi Općina Čavle mogla nositi ovako veliki projekt. 


"Mislim da je interes građana bio da se Županija toga uhvati, kao što smo se uhvatili i niza drugih projekata u Gorskom kotaru gdje se itekako vide ulaganja Primorsko- goranske županije. Platak je nešto što su građani prihvatili, što su očekivali, a u pitanju su višemilijunska ulaganja u kontinuitetu od nekoliko godina i s tim projektom nastavljamo”, najavio je župan te pohvalio suradnju s Općinom Čavle. 

Komadina je izrazio zadovoljstvo dinamikom radova na izgradnji akumulacijskog jezera i sustava zasnježenja koji će osigurati 40 do 50 dana skijaške sezone. To je i projekt koji daje i dodatni sadržaj i atrakciju Platka jer će oko jezera biti uređena šetnica. U nastavku ulaganja prioritet je žičara na Radeševu.


Župan je podsjetio da je odlukom Županijske skupštine za financiranju gradnje odsustava za zasnježenje i uređenja cjelogodišnjih sadržaja predviđen ukupni iznos 26,75 milijuna kuna.

Zamjenik župana Marko Boras Mandić rekao je kako vjeruje da će u županijskom proračunu za sljedeću godinu biti i pozicija nove žičare jer je postojeća među najstarijima u Europi. 

"U planu je četverosedežnica koja bi išla skoro po istoj trasi Radeševa, malo je sjevernije odmaknuta kako bi mogli otvoriti priču povezivanja prema Nacionalnom parku Risnjak, tako da bude u funkciji cijele godine", rekao je Boras Mandić. 

Dodatna sredstva za Platak osigurana su projektom Općine Čavle koji je prihvaćen za sufinanciranje na temelju Javnog poziva Središnjeg državnog ureda za šport u iznosu od 168.480,00 kuna. 

"Odobrena sredstva iskoristit će se za opremanje žičare Tešnje", najavila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 


Od ostalih investicija na Platku, pred dovršetkom je izgradnja novog četverostaznog boćališta čime se želi upotpuniti sportsko rekreativne sadržaje s mogućnošću treniranja i igranja profesionalnih ekipa i turnira, za što je Županija osigurala 239.098,40 kuna.

Putem Županijske uprave za ceste Primorsko-goranska županija do sada je u sanaciju ceste ŽC5030 (pristupne ceste za Platak) uložila više od 16,5 milijuna kuna te rekonstruirala, odnosno sanirala, ukupno 5,6 km ceste. U 2019. godini u planu je osigurati 1,2 milijuna kuna za nastavak rekonstrukcije.


I ove godine predviđeno je nekoliko festivala sportske rekreacije na Platku, a samo otvaranje predviđeno je 8. lipnja velikom sportsko- rekreacijskom manifestacijom s ponudom različitih programa i za sve dobne skupine. Već sljedeći dan 9. lipnja predviđeno je Vertikalno lice Platka, a 24. kolovoza manifestacija Sva lica Platka. Završni festival održat će se 8. rujna kao zaključak ljeta.

Uz to svakodnevno je predviđena ponuda sporta i rekreacije kroz mnoga sportska borilišta i dječje zabavne parkove.