Čavle 12. veljača 2021.

Nekad čavjanski stipendisti sad liječnici u borbi s koronom

Nekad čavjanski stipendisti sad liječnici u borbi s koronom
Mnogi liječnici proteklih su mjeseci, radeći na Covid odjelima KBC- a Rijeka, spašavali ljudske živote. Među njima je i dvoje bivših stipendista Općine Čavle- Arijan Zubović i Matej Bura.  

Arijan Zubović iz Cernika, specijalizant je četvrte godine Maksilofacijalne kirurgije. Završio je Osnovnu školu Čavle, Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju, a i potom Medicinski fakultet u Rijeci. Stipendist Općine Čavle bio je srednjoj školi i na fakultetu. Inače, radi na Klinici za maksilofacijalnu kirurgiju KBC- a Rijeka, a od studenog, zbog povećanog broja pacijenata, premješten je na Covid odjel. Nije bilo lako proteklih mjeseci, kaže Zubović, puno pacijenata, rad u zaštitnom odjelu, velika odgovornost…

“S obzirom na to da sam radio u Covid centru i gledao svaki dan pacijente koji nam dolaze s umjerenim, ali i teškim simptomima, pacijente za koje je korona virus nažalost bio poguban, a do zadnjeg trenutka ne mogu vidjeti svoje bližnje, izuzetno je bitno da svi budemo maksimalno odgovorni. Situacija nije laka, ali odgovornim ponašanjem štitimo druge, osobito starije te zajedno pomažemo da se sve što prije vrati u normalu”, poručio je Zubović.


Matej Bura je specijalizant četvrte godine Anesteziologije, reanimatologije te intenzivnog liječenja. Pohađao je Osnovnu školu Čavle, gdje je izabran za jednog od učenika generacije. Potom upisuje Prvu sušačku hrvatsku gimnaziju u Rijeci. Tijekom srednjoškolskog obrazovanja bio je stipendist Općine Čavle. Uslijedio je upis na Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci koji završava u roku. Inače, je njegovo radno mjesto operacijska sala te Jedinica intenzivnog liječenja, no zbog covid pandemije, raspoređen je na odjele koji zbrinjavaju oboljele od te bolesti. Radio je u Covid Respiracijskom centru 2 koji se nalazi u zgradi Klinike za ginekologiju i porodništvo KBC- a Rijeka. Brinuo se o bolesnicima koji su u respiratornom pogoršanju, a nije im indicirana invazivna mehanička ventilacija. 

“Moj savjet je da se i dalje pridržavate epidemioloških mjera, one su tu da zaštite svih nas od Covid- a, omoguće zdravstvenom sustavu da ne kolabira te da uredno zbrinjava sva ostala stanja i bolesti koje su i dalje među nama. Sav skepticizam vezan uz cijepljenje ostavite po strani, ja sam se osobno cijepio te preporučujem svima isto”, poručuje Bura. 


Načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić ponosna je na čavjanske stipendiste i zahvalna svim zdravstvenim djelatnicima koji su dali svoj doprinos u liječenju korona bolesnika. Ovo dvoje danas liječnika, a nekad stipendista, dokaz su da je ulaganje u mlade- ulaganje koje se najviše “isplati”. 

Ove godine ugovore o stipendiranju potpisalo je 77 učenika i studenata, za što je Općina iz proračuna izdvojila 340 tisuća kuna. U ovoj školskoj, odnosno akademskoj godini, 37 čavjanskih učenika mjesečno dobiva 400 kuna, 32 studenta po 500 kuna, pet budućih obrtnika dobiva po 300, a troje sportaša po 400 kuna mjesečno.