Čavle 17. svibanj 2015.

Noć muzeja na grobnički način

Noć muzeja na grobnički način
Muzeji diljem Europe noćas su radili prekovremeno. Europska noć muzeja na jedinstveni je način obilježena i u Gradu Grobniku.
 
5. Europska noć muzeja u starom je grobničkom kaštelu obilježena pod tradicionalnim nazivom “Lijepa je ova noć svibanjska”. A noć je na Grobniku, zahvaljujući bogatom programu, uistinu bila lijepa. 
 
Čuvari starina, Grobnički dondolaši i članovi Oldtimer kluba Rijeka, za početak su odmjerili snage u starim igrama. Potom je posjetiteljima u kaštelu svoj program, u sklopu ovogodišnje teme Međunarodnog dana muzeja- “Muzeji za održivo društvo”, predstavila Udruga Vidov san. Uslijedila je projekcija video- kataloga 13. izložaba u jednoj, devet autora iz Primorsko- goranske županije, a kako je izgledalo “Leto gospodnje 1242.” kroz scensko uprizorenje boja s Tatarima na Grobničkom polju pokazali su Grobnički dondolaši.
 
Prva artoteka u ovom dijelu Europe
 
Hrvatska je od danas jedna od rijetkih europskih zemalja u kojima je moguće iznajmiti umjetničko djelo. Naime, u sklopu Europske noći muzeja u frankopanskom je kaštelu otvorena prva Artoteka u ovom dijelu Europe.
 
“Međunarodna likovna kolonija Grobnik do sad je bila zaslužna za jedini Muzej suvremene likovne umjetnosti, koji je u Hrvatskoj nastao od 90-ih, a sad je zaslužna i za Artoteku”, naglasila je Vlasta Juretić, voditeljica programskih djelatnosti Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine.
 
Artoteka Grobnik nudi više od 150 djela, pretežno slika, koje je moguće iznajmiti na rok od 10 do 60 dana. Od ponedjeljka će na web stranici katedre biti dostupne sve informacije, pravilnik te uvjeti korištenja, kao i autori i cijene.
 
Lijepa svibanjska noć završila je ponoćnim koncertom Ženske Vokalne skupine KUD-a Zvir te klapa Grobnik, Vidulice i Flumen.
 
Europska noć muzeja obilježava se diljem starog kontinenta, uoči 18. svibnja, Međunarodnog dana muzeja. 
 
“Mi u grobničkoj katedri se osobito ponosimo činjenicom da smo prvi počeli obilježavati Europsku noć muzeja u našoj županiji. Ove godine Međunarodni dan muzeja u Hrvatskoj se obilježava 35. puta, a mi obilježavamo malo skromniju, 5. obljetnicu. Vrlo smo ponosni da nas Muzejski dokumentacijski centar već godinama svrstava među bolje organizatore u Hrvatskoj jer ipak smo mi mala sredina,” zaključila je Vlasta Juretić.