Čavle 7. listopad 2020.

Nova ulaganja u grobnički Kaštel “teška” 3,7 milijuna kuna

Nova ulaganja u grobnički Kaštel “teška” 3,7 milijuna kuna

Kroz strateški projekt “Povežimo se baštinom” najavljena su nova ulaganja u Kaštel Grobnik, vrijedna 3,7 milijuna kuna. Obnovit će se prostorije na katu, a ponudu Kaštela upotpunit će atraktivni multimedijalni sadržaji. 

Nova ulaganja u grobnički Kaštel dio su strateškog projekta “Povežimo se baštinom”, u kojem su udruženi gradovi i općine na području Urbane aglomeracije Rijeka. U Gradskoj vijećnici Grada Rijeke “Revitalizaciju Kaštela Grobnik” najavila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić. 


“Kaštel Grobnik je naš najvrjedniji spomenik baštine, obnavljamo da dugi niz godina. Obnova se kontinuirano provodi, a njegova se namjena sve više definira. Ujedno, ovo je do sada najveći projekt vezan za Kaštel”, poručila je Cvitan Polić, zahvalivši svim partnerima u projektu.   

Kroz projekt će se obnoviti prostorije na katu u kojima se nalazi Galerija suvremene umjetnosti Grobnik, kao i njoj pripadajući depo i radni prostor Katedre čakavskog sabora Grobnišćine.


“Kompletno će se preurediti cijeli kat, na način da će se promijeniti raspored prostorija kako bi on postao reprezentativniji i funkcionalniji. Radovi obuhvaćaju zidarske radove, kompletnu zamjenu podova, stropova i uređenje sanitarnih prostorija. Projektom će se uvesti i napokon riješiti sustav grijanja i hlađenja čime će se omogućiti normalniji uvjeti rada te produžiti sezona za posjetitelje i manifestacije”, naglašava Cvitan Polić.

Upotpunit će se i ponuda Kaštela i to uvođenjem multimedijalnog vodiča kroz cijeli kompleks. Uz pomoć suvremene opreme posjetitelji će moći slušati i gledati priču o povijesti Kaštela i Grobnišćine. Sadržaji će biti prilagođeni svim generacijama, kao i stranim posjetiteljima. Također, nove će tehnologije omogućiti brojanje posjetitelja te prepoznavanje njihovih interesa. Posebno atraktivna bit će Sokolana, na čijem će se svodu prikazivati Kaštel kroz povijest. 


Zahvaljujući ovom projektu u Kaštelu će se otvoriti i dodatno radno mjesto za osobu, koja će se posebno educirati kako bi mogla upravljati novim sadržajima te promovirati ponudu Kaštela. 

Revitalizacija Kaštela Grobnik vrijedna je 3,7 milijuna kuna, od čega će se Općina Čavle osigurati 20%, odnosno gotovo 800 tisuća kuna, dok će se ostatak financirati bespovratnim sredstvima iz EU fondova.