Čavle 11. travanj 2018.

Novi asfalt na Grobnik uskoro dovodi velike utrke

Novi asfalt na Grobnik uskoro dovodi velike utrke
Nakon predugih četiri desetljeća strpljiva grobnička ljepotica dočekala je novo ruho. Staza je konačno dobila novi asfalt, čime se Automotodromu Grobnik otvaraju nove mogućnosti. Na Grobniku bi se tako, već sljedeće godine, mogla održati značajnija sportska natjecanja.  
 
Automotodrom Grobnik, na kojem su se kroz povijest održavala neka od najznačajnijih natjecanja oktanskog sporta, dugo je čekao i konačno dočekao novo ruho. Grobnička ljepotica, koja je izgrađena davne 1978 godine, od tada je čekala novi asfaltni sloj i dočekala ga je i to u godini u kojoj automotodrom obilježava veliki jubilej- 40 godina postojanja.
 
Radovi na Automotodromu Grobnik, teško oko 10 milijuna kuna, počeli su u prosincu prošle godine, a asfaltiranje je završeno ovog ponedjeljka. Preostalo je tek završno šminkanje staze, koje je upravo u tijeku.
 
Staza na kojoj se može voziti i Grand Prix
 
“Na 55 tisuća kvadrata položeno je 5 tisuća i 200 tona asfalta u sloju od 4 centimetra. Danas je na redu kozmetika, farbanje pasica, montiranje branika. Pripremamo startnu rešetku. Ostala nam je još vanjska crta. Imali bi još puno toga za napraviti, ali već ovo je za nas veliko ulaganje i ogroman korak naprijed, zahvaljujući kojem ćemo biti konkurentniji na tržištu“, rekao je Robert Žiković, voditelj organizacije i manifestacija na Automotodromu Grobnik.
 
“Uspjeli smo super kvalitetno napraviti stazu koja spada među nekoliko najljepših staza u svijetu što potvrđuju i sami vozači. Ne radi se samo o asfaltu. Napravili smo oko dva i pol kilometra novih pasica, proširili smo i izravnali zone, sanirali kompletnu pistu da bi izdržala sljedećih deset- petnaest godina. Napravljene su sve predradnje, koje su od izuzetne važnosti. Napravili smo i  novu fasadu, da bi bili moderniji. Dolazi novi most s novim semaforima, kućicom za upravljanje startom… To će sada biti svjetska staza, koja bi mogla primiti i Grand Prix”, naglasio je Zdenko Šantić, direktor Automotodroma Grobnik.
 
Značajnije utrke već 2019.?
 
Nažalost infrastruktura kvalitetom nije ni približno na razini same staze tako da će na Grand Prix Grobničani ipak morati još pričekati. No, značajan pomak u poslovanje automotodroma se očekuje već ove godine, dok bi već sljedeća Grobniku mogla donijeti i neka veća sportska natjecanja.
 
“Treba uložiti još dosta novaca koje mi sada nemamo i morat ćemo pričekati strateškog partnera, koji želi uložiti u napredak i razvoj ovog predivnog objekta. Unatoč tome pomak u poslovanju već vidimo jer su počele rezervacije za 2019. godinu. Očekujemo rast prihoda i nove klijente. Sada ćemo imati priliku dovesti i značajnije sportske manifestacije. Ne bi govorili unaprijed o kojim se natjecanjima radi, ali očekujemo ih kroz naredne dvije godine, možda već u 2019.”, najavio je Šantić.
 
No, zato će već ovog vikenda u novom asfaltu na grobničkoj stazi uživati dvjestotinjak najavljenih motociklista.