Čavle 3. listopad 2020.

Novi krov, fasada i stolarija krase Dom kulture Čavle

Novi krov, fasada i stolarija krase Dom kulture Čavle
Kraju se privodi kapitalni općinski projekt- energetske obnove Doma kulture Čavle, vrijedan više od 4,5 milijuna kuna. Objekt je dobio novi krov, fasadu i aluminijsku stolariju, a do kraja listopada izvest će se i preostali, manji zahvati. 

Skinuta je skela koja je proteklih mjeseci “skrivala” Dom kulture Čavle. Impozantni objekt u centru općine konačno je zasjao punim sjajem. Dotrajali je sivi krov zamijenjen novim, obnovljena je fasada, riješena je termoizolacija s unutarnje strane u prostoru hola kako bi se sačuvali kameni dijelovi fasade, a postavljena je i nova aluminijska stolarija.


U tijeku je zamjena rasvjetnih tijela unutar objekta, čime će Dom dobiti i novu energetski učinkovitu LED rasvjetu. Radi se i na postavljanju gromobrana te hidroizolaciji stražnje terase. Među zahvatima koji su preostali izdvojiti treba postavljanje spuštenog stropa u prostoru ispod terase te uređenje nadstrešnice i velikog panoa s prednje strane Doma.

Kapitalni općinski projekt “težak” je 4,5 milijuna kuna, od čega je 1,5 milijuna bespovratnih europskih sredstava osigurano kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova odobrilo je Općini Čavle 1,3 milijuna kuna, dok će se ostatak osigurati kreditom ugovorenim HBOR- om, uz kamatnu stopu od 0,1 posto.


Radovi na čavjanskom Domu kulture trebali bi završiti do kraja listopada. No, Dom je već dobio novi vizualni identitet, a mještani i Općina objekt na koji mogu biti ponosni. Zanemarive dakako nisu ni energetske uštede, koje se po nekim procjenama penju do čak 70%. 

“Iznimno smo zadovoljni i ponosni što smo u ovoj nadasve zahtjevnoj- korona godini uspjeli realizirati kapitalni općinski projekt, na radost svih naših mještana“, poručuje načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić, najavivši daljnja ulaganja u Dom kulture.


Naime, čavjanski bi Dom uskoro trebao dobiti i novu kotlovnicu. Rebalansom proračuna, koji će na Vijeće u listopadu, predviđeno je više od 2 milijuna kuna za uređenje nove plinske kotlovnice te ekološki prihvatljivije dizalice topline.