Čavle 16. studeni 2014.

Novi vrtić krajem siječnja

Novi vrtić krajem siječnja
Iako je prosinac mjesec darivanja, taj će epitet na Čavlima ipak imati siječanj. Naime, ukoliko sve bude po planu početak godine razveselit će gotovo dvjesto mališana u Općini Čavle. Toliki je kapacitet novog dječjeg vrtića, čija bi izgradnja trebala biti završena do kraja siječnja sljedeće godine. Kapitalni će projekt tako riješiti višegodišnji problem. Naime, na području općine svake se godine rodi 70-ak djece, a dosadašnji kapaciteti dječjeg vrtića, koji uz sav trud, na dvije lokacije, nije mogao primiti više od stotinu djece, jednostavno nisu bili dovoljni.

“Posljednjih pet ili šest godina svjedoci smo da su kapaciteti postojećih prostora, koje imamo za smještaj djece predškolskog odgoja, premali. Svake godine pri upisu imamo problem, jer nam ostaje neupisano od trideset do četrdeset djece s time da su kriteriji za upis djece do sada bili vrlo rigorozni. Upisati djecu moglo se isključivo u slučaju gdje su oba roditelja zaposlena. Ostali nisu imali pravo ni pristupiti upisu. Djeca su se tako nažalost morala upisivati u okolne vrtiće, u Jelenju i Bakru,“ rekla je voditeljica projekta Nada Luketić.

Izgradnjom novog vrtića kapaciteti će se, ako se zbroje sve tri lokacije(nova i stara zgrada te prostor na gradu Grobniku), utrostručiti. Mijenjat će se i do sada strogi kriteriji upisa. Nova će zgrada moći primiti 180 djece, a značajna novost je i prostor za djecu jasličke dobi.

“Radi se o vrlo modernoj građevini, po arhitekturi i smještaju. Na prvom katu imamo šest prostora, namijenjenih za grupe djece, tu su i prostor za odgajatelje i pomoćno osoblje te prostor za raspodjelu hrane. Došli smo do zaključka da bi bilo neracionalno i skupi graditi kuhinju po svim propisima HASAP-a. Oprema je skupa, a to bi povećalo i broj zaposlenih pa ćemo hranu, točnije ručak i dalje kupovati, dok će se u vrtiću pripremati jutarnji i popodnevni obroci. Što se suterena tiče, on je namijenjen jaslicama i pomoćnim prostorijama,” napominje Luketić.

Idejni projekt krenuo je 2010. godine, a gradnja novog vrtića, vrijednog više od 13 milijuna kuna(s PDV-om), počela je u studenom 2011. godine.

“Tijekom ovog ljeta ugovorili smo i nabavu opreme za vrtić, čija vrijednost iznosi nešto više od 954 tisuće kuna. Radovi na izgradnji su u tijeku. Imamo određene probleme zbog vremenskih nepogoda. Pretpostavka je da bi se umjesto do 4. siječnja, kako je bilo predviđeno i kako je ugovorom utvrđeno, rok vjerojatno pomaknuo do kraja siječnja.“ 

Zamjenica općinskog načelnika, Ivana Cvitan Polić, svjesna loših vremenskih uvjeta, koji uvelike otežavaju radovi na novom vrtiću, zahvalila je mještanima na razumijevanju i strpljenju, ali i naglasila značaj projekta.

“Kapaciteti novog vrtića zadovoljit će ukupne potrebe na našem području, ne samo trenutne, već kroz duže vremensko razdoblje. Vrtić, kao odgojno- obrazovna ustanova, doprinosi kvaliteti života djece. Nadamo se da će unaprjeđenje uvjeta, kao i brojni novi sadržaji, pomoći u razvoju i ispunjavanju potencijala naše djece,“ poručila je.

Neovisno o novoj zgradi u funkciji će, po svemu sudeći, ostati i dva dosadašnja prostora. Za novootvoreni prostor na Gradu Grobniku, koji prima dvadeset djece, zainteresirani su sami mještani, koji su izrazili želju da djeca budu u jednoj, manjoj skupini. Što se sadašnjeg prostora na Čavlima tiče najviše će ovisiti o potrebama, koje će se vidjeti prilikom upisa za sljedeću obrazovnu godinu. Ukoliko dodatni kapaciteti ne budu potrebni, postoji opcija u kojoj bi prostor, opremljen za boravak djece, koristila škola, najavljuje Luketić. Naime, škola već radi u dvije smjene, a od sljedeće godine stupa na snagu zakon po kojem će sva djeca morati pohađati predškolu i to godinu dana. Do sada je ista bila namijenjena djeci koja nisu išla u vrtić i trajala je samo tri mjeseca. Pojavljuje se tako potreba za novim prostorom. No, to je tek jedna od opcija.