Čavle 22. prosinac 2022. Izvor: TZO Čavle, foto: Ri Prsten

Novopostavljene table otkrivaju brojne tajne Lujzijane

Novopostavljene table otkrivaju brojne tajne Lujzijane
Novopostavljene table otkrivaju i kako je 1828. Lujzijanskom cestom prošla žirafa te kako je u Čebuharovoj kući boravio Stjepan Radić

Prijavom na natječaj raspisan od strane Turističke zajednice Kvarnera, iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent, Turističkoj zajednici općine Čavle odobreno je sufinanciranje projekta- “Označavanje spomenika uz Lujzijanu”. 

Lujzijana se, kada je izgrađena, početkom 19. stoljeća, smatrala najljepšom i najsuvremenijom planinskom prometnicom u Europi. Autocesta Rijeka- Zagreb izmjestila je tranzitni promet s Lujzijane te ju istodobno, preko mnogih čvorišta, učinila lako dostupnom. Stoga je ona danas idealan izbor za lagano, nostalgično putovanje kroz povijest, uživanje u prirodnim ljepotama i druženju  s ljudima koji uz nju žive. 


“Ovo je bila prometnica kojoj se divila cijela Europa, a njoj zasigurno možemo zahvaliti i razvitak našeg mjesta, što nas je i dodatno potaknulo za kretanje u sam proces realizacije projekta. Razne zanimljivosti i povijest možete pročitati na 6 postavljenih tabli, stoga bi i ovim putem pozvala sve zainteresirane da prošetaju Lujzijanom i pročitaju što smo sve zanimljivo izvukli iz povijesti”, ističe Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle. 

Novopostavljene table primjerice otkrivaju i kako je 1828. Lujzijanskom cestom prošla žirafa (poklon egipatskog potkralja) na putu od Rijeke do Beča, kao i kako je unuk graditelja Frana Čebuhara, odvjetnik Ivo Čebuhar, ugostio u Čebuharovu kuću tada najznačajnijeg hrvatskog političara i vođu Hrvatske seljačke stranke, Stjepana Radića. 


“Jako smo zadovoljni što smo projekt realizirali u cijelosti te smatram da je isti od izuzetne važnosti kako za turiste tako i za lokalno stanovništvo. Njime smo zasigurno doprinijeli boljitku turističke infrastrukture i obogatili ponudu općine Čavle. Veliko hvala ide svima koji su bili uključeni u realizaciju projekta: Emilu Crnkoviću, Ivanu Salamonu, ekipi iz Molekule i Adverbuma i naravno TZ Kvarnera koja je prepoznala važnost i značaj ovakvog projekta i podržala ga sufinanciranjem”, zaključuje Čargonja.