Čavle 15. siječanj 2021.

Obnovljeni Dom kulture Čavle najljepši uvod u 2021.

Obnovljeni Dom kulture Čavle najljepši uvod u 2021.
Završen je kapitalni općinski projekt- Energetska obnove Doma kulture Čavle, vrijedan gotovo 4,3 milijuna kuna. Čavjanski Dom dobio je novi krov, fasadu, aluminijsku stolariju, rasvjetu… Zahvaljujući obnovi ostvarit će se energetska ušteda do čak 70 posto. 

Čavjanski Dom kulture jedan je od rijetkih koji će 2020. pamtiti po dobru. Naime,  krajem godine završen je kapitalni općinski projekt- Energetska obnova zgrade Doma kulture Čavle, vrijedan 4.287.516,00 kuna. Čavjanski “sedamdesetogodišnjak”, izgrađen davne 1950. godine, tako “proživljava drugu mladost”.  


“Mogu samo izraziti veliko zadovoljstvo i ponos. Dom kulture centar je naše općine, mjesto je od posebnog društvenog značaja i u godini kad je napunio svoj 70 rođendan dobio je zasluženo novo ruho, ali isto tako i sami centar sad izgleda ljepše i uređenije. Naravno, ovaj projekt nije samo novi izgled, nego puno više, a svi ti benefiti bit će itekako vidljivi u budućnosti sa smanjenim računima za energiju. Obnovom našeg najvećeg objekta želimo poslati poruku svim našim mještanima o važnosti i dobrobiti energetske učinkovitosti, a isto tako i doprinijeti ciljevima na koje smo se svi obvezali ulaskom u Europsku uniju. Kad podvučemo crtu, dobili smo predivan obnovljeni dom koji će zahvaljujući trudu svih nas prisutnih nas proračun kostati tek 30% investicije ili 1,5 milijun kuna, od čega će iznos biti i manji uzmu li se u obzir budući 70 posto manji računi za energiju. Zahvaljujem se svim djelatnicima Općine koji su radili na ovom projektu, a posebno: Zlatanu, Dolores, Odineji i Tamari te Dunji i Mirti iz tvrtke Mydonia consulting, koje su nam puno pomogle u provedbi projekta. Zahvaljujem se i tvrtki Neos iz Splita koja je napravila projekt zahvaljujući kojem smo povukli bespovratna sredstva. Hvala svima koji su projekt sufinancirali, od FZOEU- a, Ministarstva regionalnog razvoja, HBOR- a i naše Županije. Hvala i našem nadzoru Zoranu Draginu i na kraju izvođaču na čelu s Damirom Vidakom, koji je usprkos najtežoj godini do sad cijeli projekt odradio onako kako smo se  i dogovorili što je danas prava rijetkost. Želimo našem Domu još puno godina i lijepih događaja”, rekla je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.


Radovi koji su započeli 11. veljače ove godine kraju su uspješno privedeni 27. studenog. U tom je razdoblju obnovljeno čak 2280 kvadrata fasade, koja je napravljena u certificiranom fasadnom sustavu ETICS. Kameni dio fasade sačuvan je gdje god je to bilo moguće postavljanjem unutarnje izolacije.

Obnovljeno je i 1350 kvadrata krova, gdje je sivi azbestni salonit zamijenjen modernim crijepom “mediteran”, a postavljena je i hidroizolacija, nova limarija, opšavi, vertikale i oluci. Dom kulture Čavle dobio je i novu aluminijsku stolariju, što je podrazumijevalo zamjenu čak 78 elemenata (prozora i vrata) s dvostrukim ostakljenjem. 


Više od 300 starih rasvjetnih elemenata unutar objekta zamijenjeno je novom energetski učinkovitom led rasvjetom, a napravljena je i toplinska izolacija svih grijanih prostora. Od ostalih radova izdvojiti treba obnovu terase na stražnjoj i velikog reklamnog panoa na prednjoj strani Doma te postavljanje nove gromobranske instalacije.

Uz impresivno “novo lice” Doma kulture Čavle povećana je i njegova energetska učinkovitost zgrade. Naime, energetske uštede penju se do čak 70 posto, a objekt je sada u energetskom razredu “B”. 


Kapitalni općinski projekt- Energetska obnove zgrade Doma kulture Čavle sufinancirali su: Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iz Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu do 1.551.216,41 kn,   Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije do 1.320.147,85 kn temeljem Ugovora o sufinanciranju provedbe EU projekta, “ESIF kredit za energetsku učinkovitost” iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija 2014- 2020.” u iznosu od 1.100.000,00, Primorsko- goranska županija s 300.000,00 kn te Općina Čavle s do 650.000,00 kn.

Razdoblje provedbe projekta bilo je od 26. travnja 2019. do 26. travnja 2021. godine. Investitor je Općina Čavle, projektant NEOS d.o.o. Split, za stručni nadzor bila je zadužena tvrtka CENTURIO d.o.o. Rijeka, a radove je izvela tvrtka V.D.I. d.o.o. Rijeka. Upravljanje i administraciju odradila je tvrtka Mydonia consulting d.o.o. iz Rijeke, dok foto i video produkciju te promociju projekta potpisuje Iconis Agency.