Čavle 1. studeni 2023. Izvor: TZO Čavle

Obnovljeni povijesni kalići na čavjanskom području

Obnovljeni povijesni kalići na čavjanskom području
“Turistička zajednica Općine Čavle mala je turistička zajednica koja bez apliciranja na razne natječaje nema dovoljno sredstava ostvariti brojne ideje i planove. Ove godine zadovoljni smo ishodom s obzirom na to da smo apliciranjem na razne natječaje uspjeli prikupiti sredstva, osim za održavanje brojnih manifestacija i za realizaciju tri velika projekta”, ističe Rea Čargonja, direktorica TZO Čavle.

Jedan od njih projekt je obnove i sanacije povijesnih kalića koji je prepoznat i sufinanciran od strane Primorsko-goranske županije putem Javnog poziva za razvoj selektivnih oblika turizma.


“Na inicijativu našeg sumještanina Ede Žeželića u ovoj prvoj fazi spasili smo dva kalića- Kalinu na Hrastenici i kalić Kosorci. Kalina je jedina koja se 2012. godine obnovila, sada joj je bilo potrebno produbljivanje i čišćenje, a dodali smo i dvije interpretativne table kraj same Kaline i povijesne šterne pokraj iste. Kalić Kosorci bio je potpuno devastiran, neupotrebljiv i žudio je za kompletnom sanacijom. Ovim projektom objedinili smo dva kalića i povijesne atrakcije oko njih, povezali ih sa starom povijesnom šetnicom Mlikaričinog puta te smo time zasigurno doprinijeli povećanju kvalitete i sadržaju javne turističke infrastrukture, ojačali identitet Općine kao poželjne destinacije dolazaka, zaštitili smo kulturnu i povijesnu baštinu, povećali ekološki standard, a time smo zasigurno postali i konkurentniji u turističkoj ponudi. Danas kada je većina prirodnih vodenih staništa onečišćena ili trajno izgubljena, kalići mogu biti, i najčešće jesu, posljednje utočište autohtonih vodenih životinja i sisavaca koji se na njima napajaju. Čovjekova briga o njima presudni je faktor za opstanak bio različitosti. Misao vodilja za ovaj projekt bila nam je povećati svijest o kulturnoj i povijesnoj baštini, ostavštini od naših starih, valorizirati povijesno nasljeđe i podići svijest o važnosti očuvanja krajobraza i poticati autohtonost”, kazala ja Čargonja.


Postavljene su informativne table s puno zanimljivosti, označena je trasa puta od jednog do drugog kalića, koja je pogodna za sve dobne skupine, a iz čavjanske Turističke zajednice pozivaju u šetnju. 

“Staza je u jednom smjeru duga 1,5 km, odnosno 13 minuta laganog hoda. Mi čekamo malo ljepše vrijeme i prilike kako bi organizirali jednu edukativnu šetnju naše obnovljene kulturne i povijesne baštine kroz koju ćemo Vas s veseljem pozvati i provesti”, poručuju iz TZO Čavle.