Čavle 7. veljača 2020.

Od samozatajnih početaka do zaštitnog znaka Grobnišćine

Od samozatajnih početaka do zaštitnog znaka Grobnišćine

Dva desetljeća organiziranog djelovanja Grobnički dondolaši večeras su, svečanom skupštinom udruge, obilježili u Domu kulture Čavle. Svečanosti su nazočili brojni uzvanici, među kojima i gosti iz europskih zemalja.

“Tu je jubav moja” uz harmoniku je večeras pjevao Dom kulture na Čavlima, gdje je, pred brojnim uzvanicima, dvadeseti rođendan proslavila Udruga Grobnički dondolaši. 


Na putovanje kroz protekla dva desetljeća okupljene su poveli bivši predsjednici udruge: Aljoša Žeželić, Duško Žeželić, Nikola Vrančić, Saša Jovandić i Frenki Fućak, prisjetivši se samozatajnih početaka Grobničkih dondolaša. 


Tim prvim odlaskom na Međunarodnu karnevalsku povorku u Rijeci, 2000. godine, kao dio maske Čavjanskih maškara, oživjeli su već pomalo zaboravljene grobničke običaje. Dvadesetak entuzijasta ni ne sluteći je utrlo put Grobničkih dondolaša, koji su izrasli u zaštitni znak Grobnišćine i čitavog našeg kraja.  


U emotivnim su govorima svi redom na prvo mjesto stavili mještane, koji ih od skromnih početaka pa do danas dočekuju puna srca. Posebne zahvale i plakete dodijeljene su Anki Rak i Grozdani Rak te Dušku Žeželiću i Rudolfu Srići.  


Aktualni predsjednik Alen Haramija naglasio je kako su Grobnički dondolaši jedna od najvažnijih grobničkih udruga u kulturi te kako su članovi aktivni cijele godine, a poseban je naglasak stavljen na humanitarno djelovanje. 


Dondolašima su čestitali načelnici grobničkih Općina Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja, kao i prijatelji iz Halubajskih zvončara. Najveći pljesak ipak je dobio pomladak Grobničkih dondolaša, još jednom potvrdivši da za stare užance na Grobnišćini straha nema.