Čavle 9. veljača 2024. Izvor: Općina Čavle

Općina Čavle povećala izdvajanja za novorođenčad 

 Općina Čavle povećala izdvajanja za novorođenčad 
Općina Čavle podigla je iznose naknada za bebe rođene u 2024. godini. Obitelji sada za svako novorođenče dobivaju naknadu od  350 eura, dok naknada za svako treće i iduće dijete u obitelji iznosi 750 eura. Ovo pravo ostvaruju mještani općine Čavle podnošenjem zahtjeva putem sustava e-građani, a novac ima se isplaćuje na račun.

U 2024. svako novorođenče dobiva i poklon bon u visini 70 eura za prehranu dojenčadi do godine dana života, a bon se može iskoristiti u Savjetovalištu za prehranu dojenčadi na adresi Camberieva 7 u Rijeci. Bon roditeljima stiže na kućnu adresu.


Novost od ove godine je i poklon paket Općine Čavle koje svakom novorođenčetu na kućnu adresu donosi patronažna sestra. Poklon dobrodošlice sadrži korisne, prirodne i ekološke proizvode koji trebaju svakoj bebi, a zanimljiv je proizvod čavjanske tvrtke Bebolin iz Buzdohnja.  Tako osim veselja roditeljima i bebi, slanjem paketa Općina Čavle potiče i lokalno poduzetništvo. 

“Sve ovo naša je podrška obiteljima i razvoju naše zajednice. Mi u Čavlima vjerujemo u važnost stvaranja preduvjeta za sretno i sigurno djetinjstvo za sve naše mališane, čije potrebe pratimo od rođenja do završetka školovanja. Rođenje svakog djeteta znak je napretka i doprinos zajednici u kojoj će rasti. Naša djeca su budućnost naše općine. Neka ih bude čim više”, poručila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. 


Podsjećamo, sve trudnice s prebivalištem na području općine Čavle da od 2022. godine Općina Čavle financira pregled 4D ultrazvukom. Riječ je o pregledu bebe u majčinom trbuhu vrlo sofisticiranim ultrazvučnim aparatom koji se preporučuje napraviti oko 30. tjedna trudnoće, a sve buduće mame za uspomenu dobiju fotografiju bebe.

Uz to, mladi roditelji zahvaljujući financiranju Općine Čavle, imaju pravo i na besplatan tečaj za trudnice koji je puno više od samog tečaja jer tu zapravo tim stručnjaka nudi podršku budućim roditeljima u svim fazama trudnoće i njege novorođenčeta.