Čavle 5. veljača 2021.

Općini Čavle zdravlje mještana na prvom mjestu

Općini Čavle zdravlje mještana na prvom mjestu
Općina Čavle potpisom više ugovora nastavlja osiguravati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu svih mještana te potiče preventivne zdravstvene preglede s ciljem sprečavanja teških oboljenja te dugog i kvalitetnog života stanovništva, kako starije dobi tako i djece. 

Potpisan je Ugovor o financiranju programa palijativne zaštite s Domom zdravlja Primorsko- goranske županije vrijedan 23 tisuće kuna, kojim stanovnici Čavala u terminalnoj fazi bolesti imaju mogućnost dobiti pomoć liječnika, medicinske sestre, fizioterapeuta, psihologa, duhovnika i socijalnog radnika, koji čine interdisciplinarni tim palijativne skrbi Doma zdravlja PGŽ. 

Potpisan je i Ugovor o financiranju programa dežurstva Doma zdravlja i to opće i obiteljske medicine te pedijatrijske ambulante u Cambierijevoj ulici 7 u Rijeci te dežurne stomatološke ambulante na adresi Studentska ulica 1. Ugovorom vrijednim 34 tisuće kuna Općina sufinancira rad spomenutih dežurnih ambulanti vikendima i blagdanima. 

S Domom zdravlja PGŽ sklopljen je i Ugovor o sufinanciranju Savjetovališta za prehranu dojenčadi vrijedan 40 tisuća kuna čime mještani općine Čavle mogu koristiti usluge dobivanja besplatnog adaptiranog mlijeka i druge hrane za prehranu dojenčadi te koristi usluge savjeta zdravstvenih djelatnika u Savjetovalištu za prehranu dojenčadi u Cambierievoj ulici u Rijeci. 


“Donesena je i odluka da i ove godine nastavimo suradnju s Hrvatskom udrugom fizioterapeuta za zdravlje žena, s kojom smo prošle godine zajedno s Općinom Jelenje uspješno odradili tečaj za trudnice i roditelje. Održan je po jedan tečaj na području Općine Čavle i Jelenje te se tako  htjelo dodatno povezati lokalnu zajednicu. U sklopu projekta pruža se stručna podrška i edukacija mladih parova koji očekuju dijete te ih se kroz predavanja upoznaje sa svim bitnim aspektima trudnoće, kao i života s bebom do njezine prve godine života. Tim koji sudjeluje u projektu se kontinuirano educira za rad s trudnicama, roditeljima i djecom, zbog pozitivnih iskustava projekt se nastavlja i u 2021.”, istuče općinska načelnica Ivana Cvitan Polić.

Osim navedenih usluga, u tijeku je i javna nabava za specijalističke zdravstvene preglede u privatnim ordinacijama u ukupnoj procijenjenoj vrijednosti 120 tisuća kuna, a koje će mještani Općine Čavle moći koristiti kao i do sada uz minimalne participacije. 

“Na inicijativu Općine Čavle održan je i sastanak s predstavnicima Doma zdravlja PGŽ te se postigao dogovor o načinu sanacije krova i uređenja ambulante u Čavlima pa ovim putem najavljujemo i tu zaista potrebnu investiciju. Podsjećamo, projekt energetske obnove ambulante Čavle nažalost nije bio odobren, a novi krug natječaja nije bio raspisan. Stoga se krenulo u izradu prilagođenih troškovnika kako bi se izvela hitna sanacija krova, vertikala i unutrašnjih zidova. Vrijednost radova procjenjuje se na 300 tisuća kuna te su ta sredstva planirana u proračunu za 2021.”, ističe Cvitan Polić.