Čavle 1. svibanj 2020.

Općinske projekte pandemija zasjenila, ali ne i zaustavila

Općinske projekte pandemija zasjenila, ali ne i zaustavila
Dan Općine Čavle, zbog aktualne situacije, ove se godine neće obilježiti svečanostima i proslavama. Korona je možda zaustavila općinsko slavlje, ali ne i kapitalne projekte koji su obilježili proteklo razdoblje. 

Jedna od posebnosti Općine Čavle je u tome što svoj Dan svake godine obilježava na drugi datum, zahvaljujući činjenici da su na čavjanskom području dvije župe- sv. Bartola u Cerniku te sv. Filipa i Jakova u Gradu Grobniku.


Ove godine Dan Općine Čavle trebao je biti obilježen na Filipju, ali je svečano slavlje nažalost izostalo zbog aktualne pandemije i mjera koje su na snazi. 

“U ovim specifičnim okolnostim svim mještanima čestitam Dan Općine Čavle. Vjerujemo da će se aktualna situacija uskoro smiriti te da će se život vratiti u normalu. Općina ulaže velike napore da pomogne gospodarstvenicima i sačuva radna mjesta, kako bi svi zajedno što lakše nastavili tamo gdje smo stali prije pandemije. Vremena za slavlje će biti”, poručila je općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, najavivši mogućnost održavanja ovogodišnje svečane sjednice i dodjele općinskih nagrada na Bartoju.


Dobre su vijesti da, iako je spriječila proslavu, korona nije uspjela zaustaviti općinske projekte. Posebno se to odnosi na kapitalni projekt energetske obnove Doma kulture Čavle, koji uskoro ulazi u 2. fazu.


Projekt je vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financijska konstrukcija je zatvorena. Bespovratnih europskih 1,5 milijuna osigurano je kroz natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Ministarstvo regionalnog razvoja i europskih fondova Općini je odobrilo 1,3 milijuna kuna, a ostatak je osiguran kreditom HBOR- a, uz kamatnu stopu od 0,1 posto.


Potpisan je i ugovor za energetsku obnovu javne rasvjete na čitavom području općine Čavle. Stara rasvjeta uskoro će se zamijeniti novom, energetski učinkovitom, led rasvjetom. Projekt vrijedan 3 milijuna kuna također je financiran kreditom HBOR- a uz povoljnu kamatnu stopu. Oba projekta trebala bi biti završena do rujna. 


Još jedan kapitalni projekt odnosi se na grobnički kaštel. Završena je južna kula te pripremljen postav Frankopana, na kuli ispred Sokolane uređen je vidikovac, a narednih dana postavit će se arheo- stereoskop, kroz koji će posjetitelji moći vidjeti nekadašnji rimski Limes.


U sklopu županijskog projekta “Putovima Frankopana” uskoro kreće i uređenje sjeverne kule, gdje će biti novi interpretacijski centar i suvenirnica. Projekt je vrijedan dva milijuna kuna, a financiraju ga Primorsko- goranska županija i Europska unija.


Od ostalih najavljenih projekata spomenimo i novi sustav automatskog navodnjavanja stadiona u Mavrincima, koji bi trebao biti realiziran u ovoj godini, sanaciju ceste prema Malom domu na Platku, a pred realizacijom je i cesta u Sobolima. 

Mnoge će razveseliti i nastava projekta “Dan zdravja”. Iako će ove godine zbog aktualne situacije izostati predavanja, kreće se u nabavku sprava za vježbanje na otvorenom, koje će biti postavljene u parku pokraj Osnovne škole Čavle. 


Za kraj spomenimo i kako je spreman rebalans općinskog proračuna, najavljen za svibanj, koji neće utjecati niti na jednu kapitalnu investiciju, poručuju iz Općine Čavle.