Čavle 3. veljača 2021.

Ostvaruje se čavjanski san o razvoju poslovne zone Soboli 

Ostvaruje se čavjanski san o razvoju poslovne zone Soboli 

Potpisan je ugovor o izradi izvedbenog projekta za izgradnju ceste, koja je preduvjet za razvoja Zone i ulaganja gospodarstvenika te otvaranja novih radnih mjesta 

San o poslovnoj zoni Soboli I2, koja se nalazi uz autocestu Rijeka- Zagreb, se ostvaruje. Načelnica Općine Čavle potpisala je Ugovor o izradi izvedbenog projekta za izgradnju ceste unutar zone vrijedan 148 tisuća kuna s rokom od 60 dana. Koliko to znači za razvoj gospodarstva i poduzetništva te otvaranje novih radnih mjesta govori i činjenica da je da je tvrtka Pag 91 koja se tamo nalazi, po saznanju o gradnji ceste i razvoju poslovne zone odmah najavila gradnju još jedne poslovne hale za svoje potrebe unutar te zone. 


“Najveći uspjeh, nakon puno truda i ne odustajanja je cesta u poslovnoj zoni Soboli. Riječ je o 10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. To je projekt koji nas je najviše namučio i u koji smo uložili najviše energije. Više od deset godina pokušavalo se riješiti imovinsko- pravne odnose. Naime, u toj zoni Općina uopće nema svog zemljišta pa smo i za cestu zemljišta morali otkupiti. Zahvaljujući našoj upornosti uspjeli smo kroz tri godine sve riješiti i dobiti građevinsku dozvolu. S druge strane, mučili smo se u pregovorima s Ministarstvom da uopće otvore natječaj gdje bi se takav projekt mogao financirati, a kad se to napokon dogodilo u rujnu 2019. čekali smo čak do prosinca 2020. na odluku. Možete samo zamisliti kolika je to sreća bila kad smo nakon toliko čekanja u ruci imali papir vrijedan preko 10 milijuna kuna. Zajedno s nama vesele se i svi poduzetnici koji u zoni godinama rade bez infrastrukture i koji će uskoro proširiti svoja postrojenja upravo zahvaljujući toj investiciji, a otvorit će se i nova radna mjesta”, rekla je načelnica Cvitan Polić. 


Ta cesta je zapravo preduvjet razvoja poslovne zone Soboli. Zona se nalazi pokraj ugostiteljskog objekta Putniku. U zoni djeluje nekoliko poduzeća Pag 91, Sun Adria i P Audio. Zahvaljujući novoj cesti već dolazi do kupnje zemljišta od strane novih investitora te se očekuje otvaranje novih pogona, razvoja gospodarstva i otvaranja novih radnih mjesta. 


“To je potvrda da smo dobro odlučili kad smo se uhvatili u koštac sa svim problemima koje je ovaj projekt nosio”, zaključila je načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić.