Čavle 10. lipanj 2018.

Padobranci obojili nebo nad Grobničkim poljem

Padobranci obojili nebo nad Grobničkim poljem
Protekla se tri dana šarenilo nebo iznad Grobnišćine. Svjetski padobranski kup je na Grobničkom polju okupio 105 natjecatelja, raspoređenih u 21 timu, koliko ih se je natjecalo u disciplini skokovi na cilj.
 
Natjecatelji iz čak 15 zemalja okupili su se na Svjetskom padobranskom kupu, što se od petka do danas održavao na Grobničkom polju. 105 natjecatelja, raspoređenih u 21 peteročlanom timu, izvelo je više od tisuću skokova iz Cessni koje su protekla tri dana nadlijetale Grobnišćinu.
 
Svaki tim izveo je osam skokova na takozvanu “palačinku”, a cilj je bio s 1100 metara doskočiti na svega dva centimetra (nulu). Promašeni centimetri su se zbrajali, a pobjednik je tim s najmanje skupljenih centimetara. Zanimljivo, na natjecanju su sudjelovali profesionalni vojni i policijski timovi, državni reprezentativci, ali i amateri iz različitih klubova. Na kraju je slavio njemački Sportfördergruppe BW, ispred mađarskog Hungary CISM-a, dok je treće mjesto osvojio Czech republic military team 1.
 
Organizator ovog tehnički i organizacijski zahtjevnog natjecanja je Padobranski klub Krila Kvarnera, koji je već dva desetljeća domaćin Svjetskog padobranskog kupa u disciplini skokovi na cilj, najjačeg padobranskog natjecanja takve vrste u svijetu. 
 
Nakon Grobnika, koji je prva stanica ovogodišnjeg natjecanja, Svjetski padobranski kup održat će se u slovenskom Bledu (22. do 24. lipnja), njemačkom Peitingu (12. do 15. srpnja), talijanskom Bellunu (27. do 29. srpnja), austrijskom Thalgau (7. do 9. rujna) i švicarskom Locarnu (28. do 30. rujna). Ukupni pobjednici sezone dobit će se zbrajanjem rezultata sa svih šest natjecanja.