Čavle 24. lipanj 2017.

Palenta od pola tone razveselila posjetitelje na Čavlima

Palenta od pola tone razveselila posjetitelje na Čavlima
11. “Festival palente i sira”, jedna od najpoznatijih gastro manifestacija našeg kraja, na Čavlima je okupila sve kojima su tradicionalna grobnička jela u srcu. U velikom finalu palenta od pola tone završila je na “taruju”, nakon čega su je vrijedni domaćini, zajedno s neizostavnim grobničkim sirom, podijelili gostima. 
 
Grobnički je gastro “praznik”, iza Doma kulture na Čavlima, okupio nekoliko stotina posjetitelja željnih dobre zabave i još bolje klopice. 11. izdanje Festivala palente i sira kulminiralo je u večernjim satima kada je pola tone teška palenta kompirica završila na “taruju”, na radost gladnih posjetitelja, kojima je podijeljeno oko dvije tisuće porcija palente i sira.  
 
Veliku je palentu kuhalo tridesetak kuhara, pod budnim okom “šefice”- Grozdane Rak. Pripreme su počele u popodnevnim satima, a u grobnički je specijalitet, osim velikog truda kuhara, ove godine “otišlo” i 150 kila “muke”, 130 kilograma krumpira, gotovo pet kila soli i 3 kile masla. 
 
Rade Rak u mislima
 
I ove su se godine Grobničani prisjetili Živka Šupka, koji je manifestaciju pokrenuo davne 2007. godine. U mislima svih, posebno “kolega” kuhara, bio je i nedavno preminuli Rade Rak, koji je “zadužio” većinu grobničkih manifestacija pa tako i Festival palente i sira. 
 
Za uvod u veliko finale bili su zadužni Kulturno umjetničko društvo Zvir i Zumba Čavle. Tijekom dana svoje su proizvode na štandovima izlagali brojni OPG-ovi, a nastavila se i humanitarna akcija Grobničkih dondolaša koji su prodavali plišane igračke za obitelj Bakić. Dvojac Joso Krmpotić i Frenki Fućak bio je zadužen za vođenje manifestacije, a u večernjim su se satima predstavili Plesni centar Sirius i D'Beni Band. 
 
Dvije Općine ujedinjene u Festivalu
 
Festival, koji je ujedinio Grobnišćinu, su zajedničkim snagama organizirale turističke zajednice Čavle i Jelenje, uz pomoć Udruge Palentar i ostalih grobničkih udruga te pod pokroviteljstvom Općine Čavle i Općine Jelenje.
 
Okupljene su pozdravili načelnici dvaju grobničkih općina, Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja, izrazivši zadovoljstvo manifestacijom koja se odvija u čast palente kompirice, jela koje je na othranilo generacije Grobničana. 
 
Spomenuti svakako treba i zaštitni znak Festivala- simpatičnu ovcu, koja je ove godine zasjala u dresu riječkog prvoligaša, u čast osvajaču dvostruke krune.