Čavle 7. svibanj 2015.

Pola stoljeća “utvrde igre, prijateljstva i znanja”

Pola stoljeća “utvrde igre, prijateljstva i znanja”
Proslava Dana škole napunila je Dom kulture na Čavlima. Svoj su doprinos dali brojni, sadašnji i bivši učenici i djelatnici, kao i plesna skupina Flashdance Unit. Ujedno ove se godine obilježava i 50 godina od otvorenja školske zgrade.

Davnog 27. lipnja 1965. godine svečano je otvorena zgrada Osnovne škole Čavle. U nju je prvog dana kročilo 557 učenika, a broj učenika je i danas, pola stoljeća kasnije, otprilike isti. 

“Na temeljima prošlosti i sadašnjosti gradit ćemo budućnost, na temeljima znanja i ljubavi, koje su generacije učitelja prenosile našim učenicima i na tome im velika hvala. Biti učitelj nije poziv, zanimanje, posao… to je život, vječno preispitivanje i nastojanje da iz svojih učenika izvučemo ono najbolje. Rado se sjećam mnogih, koji su danas u zasluženoj mirovini, s tugom i ponosom sjećam se i onih koji nažalost nisu više s nama. Prisjećam se i generacija učenika, koji su izašli iz ove škole. Pred nekima su izazovi koje život donosi, a drugi su već odrasli, zreli ljudi, uspješni u životu i poslovima koje su odabrali, ali prije svega dobri, marljivi i pošteni ljudi,” naglasila je Tanja Stanković, ravnateljica Osnovne škole Čavle, a nije zaboravila ni svoje prethodnike: Frana Ružića, Vjekoslava Crvelina i Branka Klepca.
 
Najuspješnija županijska škola

U školi se provode brojne aktivnosti, programi i projekti. Rezultat je priznanje za najuspješniju odgojno- obrazovnu ustanovu u prošloj školskoj godini, koje je Osnovnoj školi Čavle dodijelila Primorsko- goranska županija.

Uz pomoć Primorsko- goranske županije i Općine Čavle u posljednjih se nekoliko godina puno napravilo na unaprjeđenju standarda i uvjeta rada.

“U potpunosti se adaptirala zgrada Područne škole Grobnik, a u prizemlju zgrade otvorena je područna jedinica Dječjeg vrtića Čavlić. Otvorili smo i program produženog boravka za učenike od 1. do 4. razreda, a mnogo se napravilo i u pogledu uređenja i opremanja matične zgrade škole,” rekla je Stanković.

“Osnovna škola va ku san ja hodil, a i puno vas ki večeras ovdi sidite, ostat će nan va krasnon sjećanju. Ni to bilo ovako ko ča j sad, va Jami ni bilo ni asfalta… Vjerujen da će va našoj školi rast broj učenika i da će se va njoj podići i drugi standardi,” rekao je Željko Lambaša načelnik Općine Čavle i čestitao djelatnicima i učenicima Dan škole.
 
Počinju pripreme za dogradnju škole

Zamjenica primorsko- goranskog župana, Marina Medarić, slavljeniku je na Čavle donijela najljepši mogući poklon.

“Mi kao Primorsko- goranska županija ove godine krećemo u pripremne radnje kako bi vaša škola postala malo veća i adekvatnija, što vaše mjesto i vaša škola i zaslužuju,” najavila je Medarić.

Škola je s godinama postala prepoznatljiva po njegovanju pozitivnih stavova prema kulturnoj baštini, popularizaciji znanosti, promicanju sporta i zdravih životnih navika te aktivnostima humanitarnog karaktera.

U novoj školskoj godini novost su e-dnevnici, koji će zamijeniti razredne knjige, najavila je ravnateljica te za kraj poručila…

“Kao što govori školska himna naša je škola bila, ostala i bit će utvrda igre prijateljstva i znanja, čuvar našeg djetinjstva i drugi dom naših učenika. Mjesto kojeg ćemo se uvijek rado sjećati…”