Čavle 1. svibanj 2018.

Ponajbolja hrvatska vina potekla grobničkim kaštelom

Ponajbolja hrvatska vina potekla grobničkim kaštelom
Međunarodni praznik rada, Dan Općine Čavle, Filipja, Dan vina… razloga za slavlje u starom grobničkom kaštelu danas nije nedostajalo. Šarolika eno- gastro ponuda i bogat program u Grad Grobnik su privukli brojne posjetitelje.

“Dan vina” bio je idealna prilika za veliko grobničko slavlje, za koje razloga nije nedostajalo. Naime, Grobničani slave blagdan sv. Filipa i Jakova, a svoj dan slavi i Općina Čavle, dakako ne treba zaboraviti ni Međunarodni praznik rada. Brojni posjetitelji danas su tako u Gradu Grobniku imali čemu nazdravljati, a imali su i s čime jer ponajbolja su hrvatska vina još jednom potekla starim grobničkim kaštelom.

Ovogodišnji Dan vina svečano je otvorila općinska načelnica Ivana Cvitan Polić, koja je okupljenima čestitala Međunarodni praznik rada, a otvaranju su prisustvovali i sami Knezovi krčki- Frankopani, koji su danas posjetili svoj kaštel.

Organizatori, Općina Čavle, TZO Čavle, Udruga Palentar i KD Čavle, pobrinuli su se da posjetitelji ponajbolja hrvatska vina ne degustiraju na prazan želudac. Uz nezaobilaznu palentu kompiricu i grobnički sir, na meniju su bile i slane ribe, fažol, jota, rižot od šparoga, a zdravi specijaliteti mogli su se pronaći na Zelenom stolu udruge Vidov san.

Svoj su doprinos fešti dale klape Grobnik i Intriga, baš kao i Ženski zbor Korezin, KUD Zvir Jelenje i harmonikaši, koji su dodatno podizali sjajno raspoloženje po konobama kaštela.

“Samanj pod kaštelom” okupio je OPG-ovce i izrađivače rukotvorina, koji su izložili svoje proizvode, a najmlađi su, ispred kaštela, pod budnim okom odraslih, uživali u demonstraciji gađanja lukom i strijelom, Streličarskog kluba “Ajkule”. Zanimljiv je bio 1. Turnir u pločkanju, hrvatskoj tradicijskoj igri sličnoj boćanju, koji je održan u suradnji s Istarskim pljočkarskim savezom.

Pedestak posjetitelja došlo je “hodeć do Grada Grobnika”, kroz prirodu, starim frankopanskim putem, a spomenuti svakako treba i Spinčićevu muziku, koja je u jutarnjim satima razbudila Grobničane na Čavlima, Krenovcu i Gradu Grobniku.