Čavle 20. kolovoz 2021.

Povratak “prikoličara” na Automotodrom Grobnik

Povratak “prikoličara” na Automotodrom Grobnik

Uz jubilarnu 20. utrku Prvenstva svijeta motocikala s prikolicom na grobničkoj stazi ovog vikenda i 78. utrka motociklista u okviru Prvenstva Alpe Adria 

Trodnevni motociklistički program pripremljen je za ovaj vikend od 20. do 22.kolovoza na Automotodromu Grobnik, ali zbog epidemioloških mjera i ovog će puta proći bez gledatelja. Prošle godine, zbog korone, otkazano je kompletno Svjetsko prvenstvo motocikala s prikolicom, ali ove se godine ukazala prigoda da Automotodrom Grobnik ponovo bude domaćinom jedne, pete u nizu od osam kalendarom predviđenih utrka objedinjenih pod jedinstvenim nazivom “Santander  Sol FIM Sidecar World Championship”, prve sezone koju objedinjuje novi promotor “RKB- F1 Motorsport”. 

U organizaciji Motociklističkog kluba Kvarner i Automotodroma Grobnik d.o.o. bit će to jubilarna 20.utrka svjetskog ranga motociklista s prikolicom što se održava na stazi Automotodroma Grobnik tijekom protekle 43 godine postojanja. Uz prikoličare, trodnevni program upotpunjen je još jednom u nizu, 78. ukupno utrkom sustava Alpe Adria, začetog 1992. godine na Automotodromu Grobnik, a koji je iz Kupa s vremenom prerastao  u Prvenstvo, Alpe Adria International Motorcicle Championship, zasigurno najmasovnije i najcjenjenije u okvirima FIM Europe. 

Prikoličari su do sada odradili četiri natjecanja (Francuska,Mađarska,Velika Britanija i Nizozemska) s po dvije bodovne utrke identičnog trajanja, što je novost u sustavu odvijanja i bodovanja utrka Svjetskog prvenstva. Na tim se natjecanjima pojavilo 25 timova, od kojih je 11 verificirano za nastup na Automotodromu Grobnik. Kao lideri prvenstva s najvećim brojem bodova na Grobnik stižu Švicarci Markus Schlosser i Marcel Fries, koji imaju 32 boda prednosti ispred britanskog tandema Todd Ellis-Emmanuelle Clement. Treći su trenutno  peterostruki svjetski prvak Finac Pekka Päivarinta uz kopilota Ilse de Haasa, koji za vodećim zaostaje čak 52 boda. Tek petu poziciju, sa skromnih 85 bodova, dvostruko manje od vodećeg, zauzima najtrofejniji svjetski vozač, osam puta svjetski prvak i do sada najčešći pobjednik utrka na grobničkoj stazi Britanac Tim Reeves kojem je kopilot Kevin Rousseau. Uz Päivarintu i Reevesa, nizom proteklih godina navikli smo na troboj s braćom Ben i Thomas Birchall kojih ove godine nema na natjecanjima. 


Uz prikoličare na Grobniku se ukupno očekuje više od stotinu motociklista iz desetak zemalja, a uz standardne klase Alpe Adria (SSP 300, STK 600, STK 1000 i Superbike) vozi se i FIM Europe SSP 300 Cup i STK 1000 Cup. Među sudionicima je i 30-tak motociklista hrvatskih klubova koji će u međunarodnim klasama voziti i za bodove Prvenstva Hrvatske, uključujući i klasu 125 SP.

Vrijedi podsjetiti da je rekord prikoličara 1:30,258 minuta uz prosjek 166,2 km/sat kojeg drže braća Ben i Thomas Birchal od 24.kolovoza 2019.godine, a apsolutni rekorder grobničke staze među motociklistima na dva kotača je  Čeh Michal Prasek (BMW) u vremenu 1:26,585 minuta s prosjekom 173,327 km/sat ostvaren još 28.srpnja 2018.godine.

Bodovne utrke u subotu počinju u 11,15 sati, prikolice u 13,45, a potrajat će do 17,30 sati. U nedjelju, poslije jutarnjeg “warm up” slobodnog treninga drugi niz bodovnih utrka kreće od 11,05, slijedi u 11,45 sati GP Sidecar, a potrajat će do 17 sati.

Miroslav Krpan